Lijsttrekker Forum voor Democratie over overwinning: 'Willen het nu provinciaal laten zien'

Eén ding wil Johan Almekinders, lijsttrekker van Forum voor Democratie, duidelijk stellen: Forum is bepaald geen partij van symboolpolitiek. “We zijn geen ‘getuigenispartij’. Geen partij die alleen maar aan de zijlijn gaat staan roepen wat er fout is.”

door Jan Colijn

Kortom, Forum voor Democratie wil de komende periode een rol spelen in de provinciale politiek. “We hopen niet dat er nu schijn-onderhandelingen komen. Dat ze met één puntje komen en dan zeggen: zie je wel, met die partij valt niet te werken. Maar dat we een eerlijke kans krijgen om mee te doen."

Alle vertrouwen

Hij heeft echter alle vertrouwen in zijn nieuwe collega’s. “Ik heb ook altijd gezegd dat de provinciale coalitie de afgelopen vier jaar veel goeds heeft gedaan. We willen nu gaan meewerken aan doelmatig beleid. En dat kan alleen als je samenwerkt en bereid bent compromissen te sluiten. Forum is zo’n partij.”


We hopen dat we een eerlijke kans krijgen om mee te doen
Lijsttrekker Johan Almekinders


De toon is wat Almekinders gezet. Het is de dag nadat zijn partij voor een politieke aardverschuiving zorgde in de Provinciale Staten van Overijssel. De partij stormde binnen met zes zetels.

“Zelf had ik vooraf op vier zetels gerekend. Zelf vermoed ik dat we die twee zetels te danken hebben aan PVV’ers die uit strategische overwegingen voor ons hebben gekozen. En dan heb je natuurlijk nog de groep die teleurgesteld is over het kabinetsbeleid.”


Opmerkelijke campagne
Opmerkelijk is vooral de manier van campagnevoeren. Forum liet zich tijdens de debatten minder zien dan de ‘gevestigde orde’, maar er werd gekozen voor een onconventionele aanpak. Waarbij vooral de sociale media op doeltreffende wijze werden ingezet. "Eigenlijk voeren we het hele jaar door campagne en niet alleen in verkiezingstijd. Bezoeken bijvoorbeeld grote evenementen, waardoor we voortdurend in contact staan met onze achterban.”


'Gas erop'
Almekinders gaat zich nu in het provinciale politieke leven storten. Waarbij de partij het 'karrespoor' tussen Zwolle en Almelo als politiek speerpunt heeft. Wat Forum betreft, gaat het gas erop.

Politiek actief
De 43-jarige Lonnekernaar, succesvol ondernemer is getrouwd en vader van drie jonge kinderen. Hij is overigens niet helemaal een onbeschreven blad voor de politiek. “Ik was altijd lid van het CDJA en het CDA en heb later op de kieslijst van de Leefbaar Nederland gestaan. Totdat Pim Fortuyn werd ontslagen, toen heb ik me van de lijst laten halen. Ik had dus altijd al politieke interesse, maar word nu voor het eerst ook daadwerkelijk actief in de politiek.”

Het is voor hem klip en klaar dat Forum Overijssel garen heeft gesponnen bij de landelijke politiek. “Maar dat geldt natuurlijk voor alle partijen. Daar moeten we verder niet naïef over zijn. Maar we willen het nu ook provinciaal laten zien.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
Enschede Zwolle Nieuws
Deel dit artikel: