74 jaar na 'zwarte dag van Nijverdal' is herdenking aan bombardement nog springlevend

Het is vandaag precies 74 jaar geleden dat de 'zwarte dag van Nijverdal' plaatsvond: de stad werd gebombardeerd door de geallieerden in de staart van de Tweede Wereldoorlog. Vanochtend wordt het bombardement, waarbij 73 doden vielen, herdacht.

Het is weliswaar 74 jaar geleden, maar burgemeester Raven vindt het nog steeds belangrijk dat het bombardement herdacht werd: "Herdenken en gedenken is noodzakelijk, niet alleen voor onszelf maar ook voor de generaties na ons."

"We willen dit nooit meer meemaken en ik hoop dat, door de herinnering, mensen dat blijven beseffen."

Herdenking bombardement Nijverdal (Foto: RTV Oost)
Herdenking bombardement Nijverdal (Foto: RTV Oost)

Te veel verdriet
Op 22 maart 1945, precies veertien dagen voordat Nijverdal bevrijd zou worden, vielen tot twee keer toe bommen op Nijverdal. De bommen kwamen van de geallieerden. Waarom ze Nijverdal bombardeerden, is tot op de dag van vandaag niet helemaal duidelijk.

Wat wel snel duidelijk werd, was dat 73 mensen door de bommen het leven lieten. Raven: "Sommige mensen die het bombardement nog hebben meegemaakt, durven vandaag pas voor het eerst te komen. Zij droegen voorheen nog te veel verdriet bij zich om de herdenking bij te wonen."

Ingrijpende gebeurtenis

De 'zwarte dag' wordt elk jaar herdacht. "Dat doen we niet alleen met mensen die het nog hebben meegemaakt en belangstellenden, maar ook met kinderen van de basisschool. We vinden het namelijk belangrijk dat ook zij weten wat er toen gebeurd is."

Toen Nijverdal veertien dagen na het bombardement bevrijd werd, was de feestvreugde ver te zoeken, vertelt Raven. "Die bevrijding is bij ons helemaal niet uitgebreid gevierd toen, omdat er zoveel doden te betreuren waren. Het was een heel ingrijpende gebeurtenis."

Herdenking bombardement Nijverdal (Foto: RTV Oost)
Herdenking bombardement Nijverdal (Foto: RTV Oost)

Vlag halfstok

De herdenking vindt vanochtend om 10 uur plaats in de binnentuin bij het Huis voor Cultuur en Bestuur. Er worden toespraken gehouden en bloemen gelegd.

Daarnaast kunnen inwoners van de gemeente Hellendoorn hun vlag op deze dag halfstok hangen ter nagedachtenis aan de slachtoffers.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Deel dit artikel: