Zwolle

Zwolse dierenkliniek behandelt complexe dierenproblemen: "baasjes gaan ver voor hun huisdier"

Het lijkt op een doodgewone gezondheidskliniek voor mensen, maar toch is er een belangrijk verschil: in de AniCura-kliniek in Zwolle behandelen de artsen enkel honden en katten. Specialistische zorg, want baasjes gaan steeds hogere eisen stellen.
Op de operatietafel ligt een kolos van een dier: een Berner Sennenhond. Het beestje heeft gewrichtsproblemen en krijgt vandaag een kijkoperatie.
Minutieus worden zieke stukjes bot door de chirurg weggehaald. Binnen een uurtje is de klus alweer geklaard. Dierenchirurg Henrik Wagter doet zijn handschoenen weer uit. "Dit is een routineklusje, hiervan doe ik er zo'n honderd per jaar", vertelt hij. 

Complexe problemen

De kliniek opende afgelopen najaar haar deuren. Het is Tweede Lijn, wat betekent dat de dieren worden behandeld na doorverwijzing door de dierenarts. "Als het probleem te complex is of ze hebben de mogelijkheden niet om het dier te behandelen, verwijzen ze 'm door naar ons", vertelt chirurg Henrik Wagter.
Dan moet je denken aan klachten als diarreeproblemen, cardiologie, of bloedarmoede. De kliniek heeft zelfs een CT-scan, waarmee ze nauwkeurig afwijkingen kunnen ontdekken. 

Meer eisen

Baasjes zijn bereid flinke bedragen neer te leggen. En mensen gaan daar steeds verder in, ziet Wagter. "We merken steeds meer dat de dieren echt een onderdeel van het gezin zijn. Baasjes stellen meer eisen aan het voer en de verzorging, maar ook over de geneeskundige zorg hebben ze steeds meer wensen."

Vakantie

Maar daar hangt dan ook een flink prijskaartje aan. Een gemiddelde CT-scan kost bijvoorbeeld zo'n zeshonderd euro. Volgens Wagter sluiten steeds meer huisdiereigenaren een verzekering af, maar geldt dat niet voor iedereen. "We zien ook baasjes die een vakantie ervoor opgeven, omdat ze perse willen dat hun hond geopereerd wordt. Dat hebben ze er voor over."
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.