Bewoner Grutto in Deventer overhandigt petitie aan Eerste Kamer over asbestdaken

Gelijke monniken, gelijke kappen. Met die boodschap staat Leo Enthoven uit Deventer morgen in de Eerste Kamer in Den Haag. Om er een petitie aan te bieden namens bewoners die een asbest dak op hun koophuis hebben en net als Leo Enthoven en zijn buren aanhikken tegen de hoge verwijderingskosten.

Die zijn veel hoger dan bijvoorbeeld bij boeren het geval is. "Als voor boeren ongeveer 45 procent aan kosten vergoed worden, dan vind ik dat wij dat op dezelfde manier vergoed moeten krijgen", valt Rob Peelen zijn buurtgenoot bij. "Gelijke monniken, gelijke kappen. Dat is wat we willen."

Burger arm oorzaak Rijk

Met een gegraveerde leien dakpan trekt Enthoven morgen naar Den Haag. "Burger Arm oorzaak Rijk staat er op de lei, die niet is gemaakt van asbest. De bewoners van de huizen aan de Grutto willen met dit soort leien graag hun dak bedekken zodat ze ook zonnepanelen kunnen plaatsen. Omdat boren in asbest niet mag, is dat nu niet mogelijk. 

Na 2024 zijn asbestdaken in Nederland waarschijnlijk verboden. De Tweede Kamer stemde in 2018 in met een wetsvoorstel dat een asbestdakenverbod mogelijk maakt. De Eerste Kamer stemt dit jaar over het voorstel. Het is maar zeer de vraag of de tienduizenden vierkante meters asbest op daken wel voor 2024 verwijderd kunnen zijn. Want als de Eerste Kamer instemt met het voorstel is het verbod een feit. 

Morgen is er een deskundigenbijeenkomst in de Eerste Kamer over het onderwerp en stellen Kamerleden nieuwe vragen aan de staatssecretaris. 

Hoopvol

De bijeenkomst in Den Haag is voor Enthoven een uitgelezen mogelijkheid om nog eens aandacht te vragen voor de problemen aan de Grutto in Deventer. De petitie gaat niet alleen over de Grutto, maar over alle woonhuizen met vergelijkbare asbestproblemen. "De Eerste Kamer kan iets veranderen voor ons. Wij zijn hoopvol."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
asbestdaken Salland Deventer Nieuws
Deel dit artikel: