nieuws

Tenniscoach in hoger beroep veroordeeld tot 20 jaar cel voor moord op Koen Everink

Agenten verplaatsen hekken bij de villa voorafgaand aan de reconstructie van de moord op Everink
Agenten verplaatsen hekken bij de villa voorafgaand aan de reconstructie van de moord op Everink © ANP
Voormalig tenniscoach Mark de J. is in hoger beroep veroordeeld tot 20 jaar gevangenisstraf voor de moord op zakenman Koen Everink uit Enschede en diefstal van diens peperdure IWC-horloge. Dat meldt RTV Utrecht. Dat is hoger dan de eerdere straf van 18 jaar.
Het hof hecht geen waarde aan de alternatieve verklaringen die De J. gedurende het proces heeft opgeworpen. Dat hij door de echte daders ontvoerd zou zijn, is een compleet verzonnen verhaal, oordeelden de rechters.
Het gerechtshof besliste ook dat er geen extra sporen- en dna-onderzoek nodig is. Met behulp van nieuwe onderzoektechnieken zou de betrokkenheid van anderen aangetoond kunnen worden, stelt de verdediging. Maar het gerechtshof is het met het OM eens dat de eerdere dna-onderzoeken naar behoren zijn verricht.

24 messteken
Koen Everink werd drie jaar geleden, op 3 maart 2016, vermoord in zijn villa in Bilthoven. Zijn lichaam werd 's ochtends gevonden in de keuken door zijn dochtertje, die alleen thuis was. Everink bleek met zeker 24 messteken om het leven te zijn gebracht.
Al snel kwam Mark de J. in beeld als verdachte. Hij was de avond ervoor bij de zakenman op bezoek geweest en had een grote gokschuld bij hem.

Onschuld

De J. hield tijdens het hoger beroep vol dat hij onschuldig is. Hij zou na zijn bezoek aan Everink in zijn eigen auto zijn vastgehouden door mannen die Everink zouden hebben vermoord en hem de schuld wilden geven.
Om dat te kunnen bewijzen pleit zijn advocaat Hoogendam al langer voor extra onderzoek, onder meer naar niet geïdentificeerde dna-sporen.

Doorprocederen

Het Openbaar Ministerie heeft altijd gezegd het verweer van de tenniscoach volstrekt ongeloofwaardig te vinden. Mark de J. zou hebben geprobeerd het onderzoek te dwarsbomen en valse informatie in het dossier te krijgen. "Door op geen enkele manier verantwoordelijkheid te nemen voor wat hij heeft gedaan, blijven veel vragen voor de nabestaanden onbeantwoord", sprak de advocaat-generaal. 
Advocaat Hoogendam heeft al meerdere malen laten weten desnoods door te procederen tot aan de Hoge Raad en het Europese Hof. Of de verdediging nu in cassatie gaat bij de hoogste Nederlandse rechter, wilde Hoogendam nog niet zeggen. 
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.