Regio Hengelo

Hengeloër naar Raad van State vanwege teruggevorderde toeslagen

Geld
Geld © RTV Oost
De regels voor huurtoeslag zijn onrechtvaardig. Dat betoogde een 53-jarige inwoner van Hengelo vandaag bij de Raad van State. Hij ontving in 2016 huurtoeslag vanwege een laag inkomen. Maar die toeslag en andere toeslagen zijn door de belastingdienst teruggevorderd omdat hij in dat jaar ook een transitievergoeding kreeg.
Daardoor was zijn jaarinkomen te hoog en verviel zijn recht op huurtoeslag. Volgens de man is dat zeer onrechtvaardig. De transitievergoeding zou niet mogen meetellen bij zijn inkomen, vindt hij. Hij kreeg die vergoeding als doekje voor het bloeden na zijn ontslag als medewerker van een pakketbedrijf. Een transitievergoeding is in principe bedoeld om bijscholing te betalen en zo meer kans te maken op een nieuwe baan. 
De teruggevorderde toeslag blijkt nog meer te zijn dan de transitievergoeding die de man kreeg. Ook de belastingdienst vindt dit schrijnend, maar zegt daaraan niets te kunnen doen. De regels bij huurtoeslag bieden volgens de belastingdienst heel weinig ruimte voor afwijkingen. Transitievergoedingen moeten door de belastingdienst worden gezien als inkomen. 

Europese Hof van Justitie

Het is zeer de vraag of de Raad van State hier iets aan kan doen. De Raad mag alleen beoordelen of de regels goed worden toegepast. Voor aanpassing van de regels is de politiek verantwoordelijk. De man uit Hengelo overweegt naar het Europese Hof van Justitie te stappen als hij zijn zaak bij de Raad verliest. 
Hij denkt er ook aan om via vakbond FNV de zaak voor te leggen aan minister Koolmees van Sociale Zaken. 
De Raad doet over zes weken uitspraak.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.