Regio Hengelo

Vijftig jaar terug in de tijd: toen The Buffoons werden uitgenodigd door John Lennon

Artikel in de Tubantia over ontmoeting van The Buffoons en John Lennon
Artikel in de Tubantia over ontmoeting van The Buffoons en John Lennon © Facebook Hilco ter Heide
"Iedereen kreeg vijftien minuten praattijd, maar wij mochten als enige de hele middag blijven." Vijftig jaar geleden werd de Enschedese band The Buffoons door John Lennon uitgenodigd in het Hilton Hotel toen hij daar in een bed lag uit vredesprotest.
Nog vaak denkt de zanger van de band, Hilco ter Heide, terug aan die dag vijftig jaar geleden. "Achteraf is het natuurlijk een historische moment. Maar dat hadden we toen helemaal niet door. We waren zo naïef."

Eerste Bed-In

In 1969 lagen oud-Beatle John Lennon en zijn vrouw zeven dagen uit vredesprotest in bed in het Hilton Hotel in Amsterdam. Deze zogenoemde Bed-In werd zowel in de nationale als internationale pers breed uitgemeten. 
In een van de laatste dagen van het protest keken John en Yoko naar de Nederlandse televisie, waar op dat moment de Twentse band The Buffoons optrad. Dit maakte zoveel indruk op John, dat hij ze gelijk uitnodigde om te komen. 
"We maken wel eens de grap dat John Lennon de eer had om met ons te zijn, maar dat is natuurlijk gekkigheid", vertelt Hilco lachend. "Het was een geweldige dag, we hebben het over van alles gehad. Het weer, Londen en onze nummers. Het was zelfs de bedoeling dat we samen een nummer zouden opnemen. Maar dat is er nooit van gekomen."

Geen kopietje gevraagd

"Wel heeft hij een stukje met ons gezongen en opgenomen bij zijn bed, maar we waren te naïef om te vragen of we daar ook een kopietje van mochten hebben. Anders had ik wel op de Malediven gezeten", vertelt Hilco gekscherend. 
Hilco denkt terug aan zijn ontmoeting met John Lennon

Terug naar het Hilton

Nog elke tien jaar gaat Hilco met wat andere bandleden naar suite 702 in het Hilton Hotel om dat historische moment te herdenken. "Ze hebben de setting met John Lennon na proberen te maken, maar alles wat je ziet is nep. Ze hebben een geel dekbed gebruikt, terwijl John Lennon onder een wit laken lag. En alleen maar onder het mom 'dat past beter in de tijdsgeest."

The Buffoons

The Buffoons waren in de jaren '60 en '70 een populaire 'close harmony group'. Ze hadden hits met de 'Tomorrow is another day/ My World Fell Down' en The Radio Song. In 1979 zijn ze uit elkaar gegaan.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.