Zwolle

Verborgen kasten, maar óók verborgen onderhoud in Drostenhuis Zwolle

Bij het schoonmaken van roet in het Drostenhuis in Zwolle is door de aannemer forse schade aan het pand geconstateerd. En dan geen schade die door de brand van anderhalf jaar geleden is veroorzaakt, maar door ouderdom van het pand.
Het betreft vooral de bovenverdieping van het pand uit 1551. De muren trekken door ouderdom en door verzakkingen uit elkaar. Daardoor zijn vloeren scheef gaan staan en liggen enkele balken helemaal los. Op de bovenverdieping zijn in de loop der eeuwen meerdere vloerlagen aangebracht. Daardoor was niet te zien hoe slecht de constructie is van de onderste vloer. Het pand hoort bij het Stedelijk Museum in Zwolle.

Balken zitten los

Het gaat volgens aannemer Harry Klunder vooral om zogeheten kinderbintjes. Dat zijn de balken waar vloeren en plafonds aan verbonden zijn. Deze balken horen normaal gesproken aan de muren bevestigd te zijn. Sommige kinderbintjes liggen helemaal los van de muren; er zit soms zelfs meer dan tien centimeter ruimte tussen.
Een ander groot probleem zit 'm op de zolder en in het dak. In het hout zit een schimmel, waardoor het hout gaat rotten en ook de muren aangetast worden. Een groot deel van de balken én het dak zal daardoor vervangen moeten worden.

Schade

De gebreken kwamen aan het licht toen de aannemer het pand ging reinigen. Omdat tijdens en na de brand van anderhalf jaar geleden de roet overal is ingetrokken, moesten wanden, plafonds en vloeren worden weggehaald.
Het gemeentebestuur en de raadsleden van Zwolle kregen vrijdagmiddag een rondleiding door het pand. De aannemer liet het resultaat van het schoonmaken zien, maar ook de gebreken die hij tegenkwam.

Tegenvaller

Het grote onderhoud dat er nu aan zit te komen kan gezien worden als een tegenvaller. Hoeveel het gaat kosten weet de aannemer nog niet, maar wat wel vast staat is dat er een speciale metalen constructie aangebracht moet worden om te voorkomen dat de muren nog verder uit elkaar trekken.
Ook kwam de aannemer leuke verrassingen tegen. Achter een aantal wanden bleken kasten te zitten die nog in een goede staat zijn. Wanneer en waarom deze zijn dichtgetimmerd is niet duidelijk. Ook is aan een aantal stenen muren te zien dat er doorgangen hebben gezeten. Deuren en ramen die er vroeger waren zijn dus ooit dichtgemetseld.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.