Unieke opgraving in Ambt Delden: Franse auto ligt 60 jaar onder de grond

In het buitengebied van Ambt Delden wordt vandaag wel iets heel bijzonders opgegraven: een Citroën Traction Avant. De auto ligt al zestig jaar begraven op het erf van familie Overbeek. Vandaag gaat de schop in de grond.

Jaren geleden ontstond een krater door een Duitse bom die op het erf van de familie was gevallen. De voormalige boer besloot die op te vullen met zijn 9-persoons Traction Avant. "De boer vond het onverantwoord dat zijn kinderen in de auto rondreden en dus begroef hij hem."

Frans Koop van de afdeling Oost van autoclub Traction Avant Nederland vervolgt: "Toen we hoorden dat er een auto lag begraven, wilden we hem graag opgraven om te zien wat er van over is. We gaan eerst met de shovel een gedeelte van de grond weghalen en daarna gaan we met de hand verder."

Tekst gaat verder onder het audiofragment

Verslaggever Bart Kieft bij de opgraving van de Franse auto in Ambt Delden

Twintig schoppen de grond in

Ongeveer twintig liefhebbers komen een handje helpen bij de opgraving. Ton van Leeuwen van de landelijke autoclub is enthousiast. "Dit is heel uniek. Het feit dat je zo'n auto mag vinden en dan ook nog eens naar boven mag halen is geweldig."

In welke staat de auto uit de grond komt, is niet bekend. Van Leeuwen vertelt:"Ik ben bang dat er weinig van over is. Waarschijnlijk vinden we een motorblok en wat zware stukken. Tenzij de grond goed is, dan kan er ook een prachtige wagen naar boven komen."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Deel dit artikel: