Natuurliefhebbers spotten blauwe kikkers in veengebieden

Het kwik stijgt, de natuur komt weer tot bloei en krijgt langzaamaan wat meer kleur. Kortom: het is lente. Ook de heikikker verschiet van kleur, het beestje is in deze tijd van het jaar blauw. Juist, niet bruin maar blauw.

Het komt slechts één keer per jaar voor, kikkers die blauw worden. Die kleur houden ze dan zo'n twee weken aan. De blauwe amfibieën zijn vooral in veengebieden te vinden, zoals in het natuurgebied bij Sibculo, de Engbertsdijksvenen.

De kikkers zijn een aantal dagen per jaar blauw (Foto: Hans de Groot)

Maar waarom worden de beesten blauw? "Dat is de bronstijd. Misschien is het van opwinding", gist natuurfotograaf Hans de Groot. Ook fotografe Susanne Vedder doet een gok. "Ik denk dat het de hormonen zijn." Maar het feit is dat niemand de daadwerkelijke reden weet.

Veel bekijks

Hans probeert de bijzondere blauwe verschijningen met zijn camera vast te leggen. En hij is niet de enige. De heikikkers zijn een ware attractie voor natuurliefhebbers. Een tiental fotografen ligt op de buik in het veengebied voor dat ene perfecte plaatje.

Drukte in een natuurgebied is niet per se erg voor de natuur, vindt Susanne. "Soms worden adders in dit gebied verstoord", erkent ze. "Als er maar geen takjes worden afgebroken of troep wordt achtergelaten, dan moet het wel kunnen."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
Groen Overijssel blauwe kikkers Vechtdal Nieuws
Deel dit artikel: