Ontbijtbijeenkomst over armoede onder werknemers: "Wat als een collega in kapotte kleren loopt?"

Armoede onder werknemers is een onzichtbaar probleem en dus wordt in theater De Voorveghter in Hardenberg vanochtend een bijeenkomst gehouden voor werkgevers. "Wat kun je doen als een werknemer meedeelt dat er beslag wordt gelegd op zijn salaris?"

Landelijk heeft 62 procent van de werkgevers in meer of mindere mate te maken met armoede onder het personeel. Een onzichtbaar probleem, zegt een van de gastsprekers Diede Bongertman. "Vaak denken mensen dat het bij armoede om mensen in de bijstand gaat. Maar ook mensen die hard werken kunnen met armoede te maken krijgen."

De jonge graphic designer uit Zwolle is ervaringsdeskundige. "Ik ben nog jong, maar ik ben opgegroeid in armoede." Ze heeft het daarom als missie om met haar werk ook maatschappelijke problemen aan de kaak te stellen. Daarom staat ze vandaag voor de ondernemers in Hardenberg.

Kapotte kleren

Bongertman heeft een apparaat meegebracht waarmee je normaal gesproken bij de apotheek of bakker een nummertje trekt. Maar vandaag trekken deelnemers aan de bijeenkomst een gespreksopener in plaats van een nummer, bijvoorbeeld over kleding of ontbijt. "Hoe ga je om met collega's die rondlopen in kapotte kleren? Maar ook: hoe kun je daar zelf open over zijn, als dat je overkomt?"

Want wat normaal is als je geld hebt, is ineens niet meer zo normaal wanneer dat geld je ontnomen wordt. "Daarbij is openheid heel belangrijk", zegt Bongertman. "Want dat heeft mij uiteindelijk ook geholpen."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
armoede Hardenberg Vechtdal Nieuws
Deel dit artikel: