Regio Hengelo

Was 16-jarig vermist meisje uit Hengelo zwanger en verloofd?

Was 16-jarig vermist meisje uit Hengelo zwanger en verloofd?
Was 16-jarig vermist meisje uit Hengelo zwanger en verloofd? © GettyImages / 12963734
Drie weken lang was ze spoorloos, de net 16- jarige Cheryl* uit Hengelo. Al die tijd bleek ze in het huis te zitten van de twee keer zo oude Eppo* in het Gelderse Steenderen. Volgens justitie heeft hij het meisje onttrokken aan haar voogd en is hij strafbaar. Maar bood hij haar alleen onderdak, of was er meer aan de hand?
*De namen in bovenstaand artikel zijn gefingeerd. De echte namen zijn bij de redactie bekend.
Half oktober 2017 slaan ze alarm bij Intermetzo in Eefde. Uit het opvangcentrum voor kinderen en jongeren met complexe problemen is Cheryl verdwenen. Ze zat op een gesloten afdeling. Het meisje is die dag 16 jaar geworden en heeft kennelijk de benen genomen. 

Vermist

Drie weken lang is er taal noch teken van Cheryl. Haar moeder doet een emotionele oproep op de landelijke TV en op internet wordt ze op allerlei sites aangeduid als vermist. Haar voogd denkt te weten bij wie ze is. Ene 'Eppo' moet het zijn, ze had er vaak contact mee via Facebook-messenger of Whatsapp. Maar ze heeft geen idee wie hij is.
De politie start een speurtocht. Na een aantal weken komt Eppo in beeld. Hij wordt gezien op het station in Zutphen. De politie gaat achter hem aan. Ze zien dat hij een huis binnengaat in Steenderen. Even later komt hij weer naar buiten, met Cheryl. Ze gaan naar een cafeetje vlakbij. Daar worden ze allebei aangehouden. Vandaag diende de rechtszaak tegen hem.

Verloofd en zwanger?

Volgens Cheryl bood Eppo haar een veilige plek en kon ze weg wanneer ze dat wilde. Ze hoefde niets tegen haar zin in te doen, zei ze. Eppo zelf zegt het allemaal 'niet goed meer te weten', wat er is gebeurd. Hij weet niet meer hoe hij haar heeft ontmoet, of hij haar heeft opgehaald, waar ze zijn geweest en wat ze allemaal tegen elkaar hebben gezegd in chats.
Als de rechter een foto laat zien waar het tweetal zoenend opstaat, zegt hij ook dat niet meer te weten. "Zoent u zoveel meisjes?", is de vraag van de rechter. Geen antwoord. "U was ook verloofd met elkaar? We zien twee ringen op een foto?" Eppo ontkent.
Een andere rechter vraagt of Eppo zich vaker aangetrokken voelt tot jonge meiden. Weer geen antwoord. Het blijkt dat hij in de zomer van 2017 eenzelfde feit lijkt te hebben begaan. Ook toen heeft hij volgens justitie onderdak geboden aan een minderjarig meisje. Tenslotte vraagt de rechter wat hij ervan weet dat Cheryl zwanger zou zijn geweest. "Daar weet ik niks van."

Strafbaar

Justitie kan niet aantonen dat er meer is gebeurd dan 'alleen maar' onderdak bieden. "Maar ook dat is strafbaar. Zij was 16 jaar oud, hij 32. Eppo heeft een beslissende invloed, hij had haar terug moeten brengen naar Intermetzo. Hij heeft een zwaar beschadigd, getraumatiseerd meisje onttrokken aan de voogd. Daar kan een celstraf tegenover staan van twee jaar."
De officier van justitie gaat verder: "Hij heeft de bescherming van Cheryl gedwarsboomd. Ze was drie weken lang spoorloos. Dat is niet niks. Er zijn veel zorgen geweest. En dat terwijl hij wist dat ze gezocht werd, want hij heeft op internet gezien dat er oproepen waren of iemand wist waar ze zat." Het OM eist tegen Eppo 150 uur werkstraf. Als hij het nog eens doet, met hij twee maanden de cel in. 

Vlucht

Volgens Eppo's advocaat moet er vrijspraak volgen. "Ze heeft er zelf voor gekozen om weg te lopen. Ze was bij Eppo uit eigen wil. Ze kon weggaan wanneer ze wilde. Hij heeft slechts een zwervend meisje onderdak gegeven. Ze waren dan ook niet bepaald op de vlucht. Zo zijn er foto's van hen samen, terwijl ze boodschappen doen. En ze zijn samen aangehouden in een café. Dat kun je moeilijk 'op de vlucht' noemen."

Contact

Hoe het nu met Cheryl gaat, is niet bekend. Ze was niet in de rechtszaal aanwezig. Eppo heeft inmiddels werk en een bewindvoerder. Hij heeft veel schulden door eerdere veroordelingen voor andere feiten. Hij zegt geen contact meer te hebben met Cheryl.
De rechtbank doet over twee weken uitspraak.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.