Burgemeester Gerritsen van Almelo: "Aantal mensen heeft dubbele bijstand al teruggestort"

Het per ongeluk dubbel overmaken van de bijstand vorige week kostte de gemeente Almelo zo'n half miljoen euro. En het geld moet terug, want de betrokkenen hebben er geen recht op. Maar zijn er al inwoners die het geld inmiddels hebben teruggestort?

"De precieze aantallen heb ik nog niet, maar er is inmiddels al wel een aantal mensen dat het bedrag netjes heeft overgemaakt", laat burgemeester Gerritsen van Almelo desgevraagd weten. 

Menselijke fout

"Het is een heel vervelende fout, maar het geld dat we per ongeluk hebben overgemaakt, hadden we niet hoeven overmaken. En dus mogen we het gewoon terugvorderen."

Vorige week kregen zo'n 750 Almelose bijstandsgerechtigden een tweede keer geld gestort. De dubbele storting was te wijten aan een menselijke fout. De gemeente heeft de betrokkenen daarom meteen per brief geïnformeerd en excuses aangeboden.

'Moet opvallen'

De gemeente kan de bedragen niet zelf terughalen en heeft dus medewerking nodig van de betrokkenen. Maar wat als mensen het geld niet willen overmaken of het al hebben uitgegeven?

"Tja, als je ineens veel meer op je rekening krijgt overgemaakt dan normaal, dan zou dat moeten opvallen", zegt Gerritsen. "Maar de gemeente heeft als standpunt dat dat geld terug moet." De betrokkenen hebben er namelijk geen recht op.

Dieper in de problemen

De zaken zo laten en volgende maand géén uitkering overmaken, is voor de burgemeester geen optie. "Nee, dat zou niet eerlijk zijn. De fout is namelijk aan ons te wijten en daar moeten betrokkenen niet de dupe van worden."

"De mensen moeten van het geld leven, dus we kunnen niet zeggen: 'je hebt al gehad, dus nou niet meer'. Het gaat om mensen in een kwetsbare positie en sommigen kunnen door deze fout, hoe gek het ook klinkt, juist dieper in de problemen raken."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Deel dit artikel: