Karin van der Toorn (CDA) neemt met 5000 voorkeursstemmen onverwacht plaats in Provinciale Staten

Met maar liefst 5000 voorkeursstemmen mag ze donderdag gaan zetelen in de Provinciale Staten: CDA'er Karin van der Toorn. De boerin uit Wijhe had niet eens op het pluche gerekend, omdat ze oorspronkelijk als veertiende op de lijst stond: "Ik moest vanochtend nog snel langs het gemeentehuis om een uittreksel op te halen."

Van der Toorn stond veertiende op de lijst voor het CDA, maar steeg door al die voorkeursstemmen naar plek drie. En daardoor heeft ze nu recht op een zetel in de Overijsselse Staten.

Boerenverstand

"Ja, ik heb goed campagne gevoerd", beaamt Van der Toorn trots, "maar dat hebben zo veel mensen gedaan. Maar bij mij heeft het wel heel goed uitgepakt." Waar dat aan ligt? "Misschien aan mijn boerenverstand?" antwoordt ze lachend. "Ik ben boerin en maak me hard voor een vitaal platteland en de agrarische sector. Misschien dat dat een rol heeft gespeeld."

De meeste stemmen komen uit Van der Toorns eigen regio, uit Salland. Maar ook in de rest van de provincie heeft ze stemmers over de streep getrokken met haar verhaal.

Uittreksel

Door alle voorkeursstemmen wordt ze donderdag officieel geïnstalleerd als Statenlid. Een functie die met haar oorspronkelijke lijstnummer, nummer 14, geen zekerheid was.

En dus moest Van der Toorn vanochtend nog snel het een en ander regelen. "Ik moest nog langs het gemeentehuis om een uittreksel op te halen. Voordat je in de Staten plaats mag nemen, moet je wel kunnen aantonen dat je woont in de provincie waarvoor je je verkiesbaar hebt gesteld."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
CDA Wijhe Salland PS2019 Nieuws
Deel dit artikel: