Oproep Woonbond: 'Check of jij ook te veel huur betaalt'

Honderdduizenden huurders betalen te veel huur en komen in aanmerking voor een huurverlaging- of bevriezing. Dat zegt de Woonbond, die een speciale check in het leven heeft geroepen waarop mensen kunnen uitzoeken of zij daarvoor in aanmerking komen.

Eind vorig jaar spraken de Woonbond en corporatiekoepel Aedes af dat groepen met een laag inkomen in aanmerking komen voor deze regeling. Minister Ollongren heeft dit vooralsnog niet vastgelegd in een wet, maar de Woonbond blijft daar niet op wachten.

Check
Op de site van de vereniging kun je kijken of je te veel betaalt. De check wordt volgens woordvoerder Marcel Trip van de Woonbond zo veel gedaan, dat de site het amper aankan. "Er zijn continu een paar honderd mensen bezig met de check. Dus lukt het je niet om er door te komen, probeer het dan later deze week nog een keer."

Trip legt uit dat niet iedereen recht heeft op verlaging. "Het hangt er nogal van af wat voor type huishouden je hebt, wat de hoogte van je huurprijs is en van je inkomen. Het gaat dus om veel factoren." Kort gezegd gaat het om mensen met een laag inkomen en relatief hoge huurprijs.

Aan de bel trekken wanneer je te veel betaalt, kan volgens Trip veel schelen. "Het maakt nogal wat uit of het om huurbevriezing of huurverlaging gaat. Er kunnen mensen zijn die meer dan 720 euro huur per maand betalen en die kunnen in huur omlaag gaan. Mensen die nu meer dan zeshonderd euro huur per maand betalen, kunnen mogelijk huurbevriezing krijgen. En dat betekent dat hun huurverhoging niet doorgaat dit jaar."

Verhuizen
De vraag of mensen niet hadden moeten verhuizen, pareert Trip. "Waar moeten ze naartoe? Deze mensen wonen in een sociale huurwoning. Die zijn bij uitstek bedoeld voor mensen die een smalle beurs hebben en een woning nodig hebben. We zien dat de afgelopen jaren de huurprijzen enorm gestegen zijn. Corporaties hebben dat geprobeerd te temperen, ook tegen Rijksbeleid in. Maar toch zien we dat de prijzen harder gestegen zijn dan de inkomens. Dan wordt dat gat groter en zijn mensen met lage inkomens steeds meer kwijt aan vaste lasten en zo komen ze steeds meer in de problemen."

Trip verwacht dat de verhuurders mee gaan in de verlaging. En zo niet, dan hoopt hij dat de huurders dit aangeven aan de Woonbond. "Dan gaan we met de verhuurders in gesprek. We zijn niet voor niets om tafel gegaan met elkaar, vorig jaar."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
huur huurder huurders huurwoning Nieuws
Deel dit artikel: