Kisjeskearls scoren internet-hit met nummer Normaal-gitarist: ‘Oerend trots op!'

Ze scoren momenteel een dikke hit op internet: De Kisjeskearls uit Lutten. Met een nummer dat nota bene is geschreven door een prominent lid van Normaal, de band waar zanger en gitarist Dennis Pilage en zijn mannen een ode aan brengen. "Geweldig, hier zijn we oerend trots op!" In het kader van 'Maart Dialectmaand' van RTV Oost aandacht aan een in het oog springend dialectnummer.

De band heet De Kisjeskearls en is afkomstig uit Lutten, onder de rook van Hardenberg. Hun bandnaam spreekt eigenlijk al boekdelen: die is ontleend aan een van die talloze klassiekers die Normaal – de uitvinders van de dialectrock – op z’n naam heeft staan.

Heel bijzonder dat iemand van Normaal nummer voor ons heeft geschreven
Dennis Pilage van De Kisjeskearls

'Hulde aan Normaal'

Dennis Pilage en zijn muzikale makkers zijn idolaat van de muziek van Bennie Jolink en consorten. Vandaar dat ze met hun eigen band De Kisjeskearls een – zoals ze dat zelf noemen – "hulde brengen aan Normaal". En dat doen ze voortvarend. Ze staan wekelijks een of meerdere keren op de planken met een onvervalste boerenrockshow.


De Overijsselaars trekken het hele land door en traden in het verleden meermalen op in het voorprogramma van hun muzikale helden. Zo kwamen ze ooit in contact met een van hen: Alan Gascoigne alias De Gaspiepe. Er ontstond op een gegeven moment een mooie vriendschap.

'Makkers van Kisjeskearls'

Alan kwam tot verrassing van Dennis Pilage ineens op de proppen met een dialectnummer: Høken, ut mooiste wat er is. Gecomponeerd dus door De Gaspiepe. "Ik was bezig met een nummer en na het eerste couplet moest ik meteen aan mijn makkers van De Kisjeskearls denken."

Tekst gaat verder onder video

Vervolgens werd het opgenomen in de Achterhoekse Eurostudio voor Paul's Recording Kitchen On Tour. Gascoigne speelt gitaar mee op de opname. "De jongens vonden het extra mooi dat Alan zelf meedoet", aldus Paul van Druten.

Daarna ging het allemaal vanzelf. Nadat het online werd geplaatst en via de sociale media werd verspreid, werd het nummer in twee weken tijd 25.000 keer bekeken. "Het is een geweldig nummer geworden. Rock 'n' roll à la Chuck Berry. Mooi dat het zo vaak is bekeken op internet. Maar we vinden het in de eerste plaats heel bijzonder dat iemand van Normaal een nummer voor ons heeft geschreven. En als het dan ook nog een regelrechte internethit wordt, daar zijn we alleen maar oerend trots op", besluit Dennis Pilage.

Tijdens het Dialectfestival op zondagmiddag 31 maart besteedt RTV Oost volop aandacht aan dialectmuziek. Er zijn liveoptredens van onder meer Duo Höllenboer, Bert Eeftink en Paul Schabbink, Frank Droste, Edwin van Hoevelaak, Jan Riesewijk & Tweeduuster en De Heinoos. Het festival duurt van 13.00 tot 17.00 uur, de toegang is gratis. Het evenement wordt gehouden in de RTV Oost-studio aan de Hazenweg 25 in Hengelo.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
Normaal Maart Dialectmaand Nieuws
Deel dit artikel: