Deventer

101-jarige over familiestuk in Speelgoedmuseum: "Mag niet verdwijnen"

Een halve eeuw geleden schonk de 101-jarige mevrouw Dijkema het Speelgoedmuseum in Deventer een draaimolen die meer dan honderd jaar geleden door haar ouders werd gemaakt. Nu het Speelgoedmuseum dreigt te verdwijnen, maakt ze zich ernstig zorgen om het familiestuk. "Mijn ouders hebben er twee winters aan gewerkt."
Mevrouw Dijkema haalt in Huize Salland in Colmschate herinneringen op aan vroeger. In 1914, rond het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog, maakten haar ouders eigenhandig de fraaie draaimolen.
"Moeder heeft alle kleertjes genaaid, maar vader was heel goed in timmeren. Ieder jaar met kerst kwam de draaimolen op een speciaal plekje in de huiskamer te staan."

Geen geld voor speelgoed

De draaimolen is gemaakt naar het voorbeeld van de molen die ze op de jaarlijkse kermis in Deventer zagen. Het was de tijd vlak voor het uitbreken van de crisis in Nederland en Europa. De meeste families hadden geen geld om speelgoed te kopen. Ouders maakten zelf speelgoed voor hun kinderen, waarbij ze gebruik maakten van allerhande oude materialen. Daarom zette vader Dijkema van afvalhout, blik en oude sigarendoosjes de molen in elkaar en naaide moeder de kleding.
"Mijn zus zei vroeger altijd: 'Ah, geef de draaimolen toch aan de kinderen van je vriendin'." Maar mevrouw Dijkema was bang dat de draaimolen stuk werd gemaakt en is er dan ook altijd heel zuinig op geweest.

Schenking
Als jong meisje speelde mevrouw Dijkema met de draaimolen. Ruim vijftig jaar geleden besloot ze om het familiestuk te schenken aan het Speelgoedmuseum in Deventer. Dat had de ambitie om uit te groeien tot hét Nederlandse Speelgoedmuseum en de Deventer draaimolen was dan ook een prachtige aanwinst voor de collectie.
Sinds die tijd maakt de kermismolen deel uit van de vaste opstelling van het museum en wordt het wekelijks door honderden mensen bewonderd.
Mevrouw Dijkema is bezorgd
Mevrouw Dijkema is bezorgd © Deventer Speelgoedmuseum

Petitie
Museumorganisatie Deventer Verhaal startte ruim een maand geleden een petitie om steunbetuigingen te verzamelen voor het behoud van het Speelgoedmuseum. Inmiddels is de petitie meer dan 3.500 keer getekend.
Directeur Garrelt Verhoeven: "We zijn blij met de betrokkenheid van zoveel mensen uit Deventer en de rest van het land bij het voortbestaan van het museum. Van de 13-jarige Janne Oost, die vijf jaar geleden ook al actie voerde, tot en met de 101-jarige mevrouw Dijkema. Het laat zien dat dit een museum is voor bezoekers van alle leeftijden. Dat is uniek in de museumwereld."
Verhoeven bracht vanmiddag een foto van de draaimolen naar mevrouw Dijkema, 'zodat ze er iedere dag even naar kan kijken'.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.