IJsseldijk

Waterschap zoekt oplossing voor versterking IJsseldijk binnendijks

IJsseldijk bij Wijhe
IJsseldijk bij Wijhe © RTV Oost / Mark Bakker
Het waterschap Drents Overijsselse Delta wil de noodzakelijke versterking van de IJsseldijk tussen Zwolle en Olst vooral binnendijks oplossen. Pluspunt daarbij is dat alle woningen op de dijk behouden kunnen blijven. Dat blijkt uit het concept Voorkeursalternatief dat vanmiddag bekend is gemaakt.   
Het voorstel voor de dijkverbetering wordt de komende weken besproken met bewoners op diverse inloopbijeenkomsten. Het plan is voornamelijk te werken met een verticale constructie die piping moet tegengaan. Piping zijn zwakke plekken in het dijklichaam die het water ondergronds laten doorsijpelen, waarna het water vervolgens binnendijks bovenkomt.
Ook wil het waterschap de dijk op diverse plaatsen binnendijks en soms ook buitendijks extra versterken. Ophoging van de dijk is alleen nodig op het traject tussen Windesheim en Zwolle. 

Rekening met natuur en ruimte voor de rivier

Het binnendijks versterken van de dijk heeft verder als voordeel dat het leefgebied van beschermde fauna en flora niet wordt aangetast en dat de ruimte voor de rivier blijft behouden. 
Eind 2019 neemt het waterschapsbestuur een beslissing over de uitwerking van het plan. Naar verwachting kan dan vanaf 2023 de schop de grond in.
In het gebied van waterschap Drents Overijsselse Delta worden tot 2050 100 kilometer aan dijken, sluizen en gemalen onder handen genomen om de waterveiligheid te verbeteren. Dit wordt gedaan vanuit het landelijke Hoogwaterbeschermingsprogramma.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.