CDA

Stemmen tellen gaat weer mis in Twenterand: CDA'er bijna niet in waterschap

Couzijn Bos ondanks fout toch in bestuur Vechtstromen
Couzijn Bos ondanks fout toch in bestuur Vechtstromen © CDA
Een foutje in de telling bij de waterschapsverkiezing voor Vechtstromen, die gelukkig voor de gemeente Twenterand net niet duur uitpakt. Couzijn Bos uit Vriezenveen heeft namelijk honderden stemmen minder achter zijn naam staan dan hij er daadwerkelijk heeft gekregen. De CDA'er had echter ondanks de foutieve telling al genoeg voorkeursstemmen voor een zetel in het bestuur. Maar dat scheelde maar drie stemmen.
De gemeente werd gewezen op een aantal opmerkelijke uitkomsten in de vastgestelde uitslagen van het Gemeentelijk Stembureau Twenterand, nadat deze gepubliceerd werden op de website van de gemeente. De gemeente heeft dit bekeken en gaat ervan uit dat bij het centraal tellen van de stemmen van drie stembureaus, op kandidaatsniveau enkele fouten zijn gemaakt: ‘t Kooykershuus, Het Anker en het Gemeentehuis.
Hoofd stembureau burgemeester Van der Kolk betreurt het voorval: “Het is enorm vervelend voor de heer Bos. Dit is voor hem geen prettige situatie en ik bied hem dan ook mijn welgemeende excuses aan.” De burgemeester heeft hem dit ook persoonlijk laten weten.

De fout is direct gemeld aan het Centraal Stembureau van het Waterschap Vechtstromen, omdat de zitting van het Gemeentelijk Stembureau donderdagavond al was geweest. De gemeente mag de uitslagen dan niet meer aanpassen. Het Centraal Stembureau heeft de uitslagen vanavond definitief vastgesteld.

Zelfde eindresultaat
Om hoeveel stemmen het gaat en wat er met de stemmen is gebeurd, kan de gemeente niet zeggen. De verzegelde pakken met stembiljetten mogen namelijk niet weer geopend worden. De stemmen waar het over gaat, zijn wel naar het CDA gegaan.

Volgens Bos gaat het 'om meer dan vierhonderd stemmen'. "Ik vind het vooral heel vervelend voor de mensen die op mij gestemd hebben. Het gaat om een democratisch proces en als het dan zo fout gaat. Twee jaar geleden ging het bij de Tweede Kamer-verkiezingen ook al verkeerd, toen kreeg Pieter Omtzigt veel te weinig stemmen."

Geen invloed op uitslag
De onjuiste telling heeft geen directe invloed op het eindresultaat, aangezien Bos is gekozen tot het bestuur van het Waterschap Vechtstromen. “Met voorkeursstemmen komt hij in het bestuur en dat is, ondanks dit vervelende voorval, natuurlijk wel een felicitatie waard,” aldus burgemeester Van der Kolk.

Geen protest
Bos heeft aangegeven geen protest in te dienen. Hij wil graag op een correcte manier starten in zijn nieuwe bestuursfunctie. Een eventueel protest zou kunnen leiden tot een vertraging van de benoeming en dat wil Bos niet, vooral ook niet richting zijn nieuwe collega-bestuurders. Donderdag wordt hij beëdigd als bestuurslid van het Waterschap Vechtstromen.
Wel hoopt hij dat er iets gaat veranderen op de stembureaus in Twenterand. "Dit had heel anders kunnen aflopen. Ik ben zelf ook hoofd van een stembureau geweest en iedereen bleef gewoon net zo lang totdat het klopte."
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.