paling

Duizenden aaltjes uitgezet in de Regge

De bejaarde Ger Roetgering uit Enter en zijn plaatsgenootjes Bram en Stan hebben zesduizend glasaaltjes uit in de Regge uitgezet. Het moment markeert een belangrijke fase in de ontwikkeling van de Regge van afvalputje tot levendige rivier.
Ger Roetgering heeft nog meegemaakt dat er ladingen paling in de Regge zwommen. Als jongen van pakweg acht jaar, zwom hij zelf ook in de Regge bij Enter. Na de Tweede Wereldoorlog werd de rivier rechtgetrokken. De lozing van afvalwater deed de rest: de rivier werd een stinkende sloot. 

Stichting Enters Reggedal

Ondernemers Maurice Roetgering en Chiel Bolscher trokken zich het lot van de verwaarloosde Regge aan en maakten een plan. Daarmee wonnen ze in 2015 de aanbesteding van het waterschap Vechtstromen voor de herinrichting van het stroomgebied van de rivier. Met de stichting Enters Reggedal genereerden ze steun en geld om het 84 hectare grote gebied duurzaam te conserveren. 

Slingerende rivier

De rivier mocht weer gaan slingeren en kreeg de ruimte om aanliggende gronden onder water te zetten. Door te werken met vistrappen kunnen de aaltjes nu vrijelijk doorzwemmen vanaf Diepenheim tot aan de Vecht. Van daaruit kunnen ze de grote reis wagen naar de Sargassozee in het noorden van de Atlantische Oceaan om te paaien.

De Parel

De stichting Enters Reggedal heeft nog veel meer plannen. Er worden wilgen aangeplant voor de klompenindustrie en de oevers van de Regge worden ingezaaid met bloemenzaden voor de bijen. Ook wordt de voormalige camping De Parel met de bijbehorende historische boerderij, op dit moment gerestaureerd. 

Het kan nog schoner

Het water van de Regge is schoon, zegt Nettie Aarnink van waterschap Vechtstromen. Maar het kan nog schoner: "Er komen nog steeds te veel nutricienten (voedingsstoffen zoals mest) in het water en medicijnresten. Met het nieuwe waterschapsbestuur gaan we er aan werken om de Regge nog schoner te krijgen."
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.