Arthur Brand

Kunstdetective Arthur Brand uit Deventer vindt gestolen schilderij Picasso

Kunstdetective Arthur Brand uit Deventer heeft een gestolen schilderij van Picasso teruggevonden, schrijft de Volkskrant. Het schilderij werd twintig jaar geleden gestolen op een jacht van een Saudische zakenman in Frankrijk. Het werk had destijds een waarde van zo'n vier miljoen euro. Brand vond het schilderij in Amsterdam, na tips.
Brand hoorde 'via via' in 2015 al dat het werk, Buste de Femme, al sinds 2002 in Nederland moest zijn. Het schilderij diende als onderpand in drugs- en wapendeals. Het werk was de laatste tijd in het bezit van een zakenman "die ermee in zijn maag zat", zegt Brand.
De Deventer kunstdetective heeft een lange erelijst van schilderijen die hij terugvond. "Als mensen in de gaten hebben dat het gestolen is, willen ze ervan af", zegt Brand in de Volkskrant. "Ze durven niet naar de politie te gaan omdat ze bang zijn te worden gepakt voor diefstal of heling, terwijl ze er niets mee te maken hebben. Dan komen ze bij mij uit."
De echtheid van de Picasso is inmiddels vastgesteld door een Amerikaanse expert. De waarde wordt geschat op ongeveer 25 miljoen euro.
Gestolen
Picasso schilderde Buste de Femme in 1938. In 1999 was het werk in handen van de Saudische zakenman Abdul Mohsen Abdulmalik al-Sheikh. Het werd toen gestolen uit een afgesloten kamer op zijn jacht in het Franse Antibes.
Na de diefstal ontbrak elk spoor van het schilderij. Er werd destijds een beloning van 400.000 euro uitgeloofd voor degene met de gouden tip naar Buste de Femme. De dieven zijn nooit gepakt.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.