Buitenhaven

Vervuiling Buitenhaven Kampen gering; baggerwerkzaamheden hervat

De baggerwerkzaamheden in de buitenhaven van Kampen zijn deze week hervat. De werkzaamheden zijn zes maanden geleden stilgelegd omdat er een hoeveelheid giftig blauwzuurgas, afkomstig uit cyanide van de oude gasfabriek, bij het baggeren vrij kwam. Onderzoek van de GGD toont aan dat het baggerslib weliswaar vervuild is, maar niet gevaarlijk voor de volksgezondheid.
En dus kan het uitbaggeren van de haven weer van start gaan. De omwonenden zijn continue via gemeentelijke nieuwsbrieven op de hoogte gehouden van de diverse onderzoeken naar de hoeveelheid vervuilde stoffen in de bodem van de Buitenhaven.
Volgens projectleider John Sminia van Beens Dredging is de bodem van de haven vervuild met zware metalen, maar is er geen reden voor ongerustheid daarover.

Vervuild baggerslib

"We hebben cyanide, cadmium, arsenicum en koper in het slib gevonden, het slib is verontreinigd maar de volksgezondheid is geen enkel ogenblik in gevaar geweest. We hebben samen met de GGD continue luchtmetingen gedaan en er is bij het baggeren nagenoeg niets vrij gekomen. Zes maanden geleden hebben we boven de bak van het baggerschip een paar keer een geringe hoeveelheid giftig blauwzuurgas gemeten, maar dat was sporadisch en heel weinig. Absoluut niet gevaarlijk voor werknemers of omwonenden"

Luchtmetingen

De afgelopen zes maanden zijn er rondom de haven luchtmetingen gedaan. Op de kade is geen enkele keer blauwzuurgas gemeten.
"De enige werknemer die boven de geringe hoeveelheid blauwzuurgas heeft gewerkt is de kraanmachinist op het baggerschip, maar die zit in een drukcabine waar alle lucht via een elektronisch filter binnenkomt. Het werken in die cabine is net zo veilig als het dragen van een gasmasker", aldus Sminia.

Oude gasfabriek

De concentraties blauwzuurgas komen waarschijnlijk omhoog uit de giftige stof cyanide die in het baggerslib zit; een afvalproduct van de voormalige gasfabriek naast het haventerrein. Op de plek waar de oude gasfabriek stond, is twee jaar geleden ook een parkeerdek aangelegd. Bij die werkzaamheden kwam destijds meer blauwzuurgas vrij. De bouwvakkers moesten toen het werk tijdelijk wegens gezondheidsklachten staken. Pas na een aantal veiligheidsmaatregelen, die op last van de inspectie volksgezondheid zijn genomen, kon de aanleg van de parkeergarage voltooid worden.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.