schuldhulpverlening

Site moet vinden van armoedebestrijders makkelijker maken

Site met bundeling schuldhulpverleners moet vinden van hulp makkelijker maken
Site met bundeling schuldhulpverleners moet vinden van hulp makkelijker maken © RTV Oost
Mensen die niet weten waar ze terecht kunnen als ze schulden hebben, kunnen vanaf vandaag terecht op hulpbijarmoede.nl. Een initiatief van Stichting Armoedefonds Nederland. De site moet duidelijk maken waar partijen zitten die helpen in de schuldhulpverlening.
"Het was een chaos in armoedebestrijdingsland", vertelt Teije Brandsma van de stichting. "Wij krijgen per dag veel vragen van mensen die niet weten waar instanties zitten die schuldhulpverlening aanbieden. Wij kwamen tot de conclusie dat er geen overzicht was van deze instanties. Daarom zijn wij dit begonnen."
"Er zijn heel veel organisaties in Nederland. Veel zijn overgeheveld van landelijke naar gemeentelijke overheden. De regie daarin is weg. Naast die gemeenten zijn er nog meer hulporganisaties, zoals voedselbanken, Stichting Leergeld en vele anderen die zich bezig houden met het bestrijden van schulden van anderen." Volgens Brandsma zijn deze partijen slecht te vinden.
Tekst gaat verder onder de audio
Teije Brandsma van Stichting Armoedefonds Nederland op Radio Oost

Controles

De laatste tijd zijn sommige schuldhulpverleners slecht in het nieuws gekomen, zoals de Gelderse bewindvoerder AproPlus. Door de fouten van deze bewindvoerder kwamen sommige mensen alleen nog maar meer in de schulden.
Toch ziet Brandsma het niet als zijn taak om de gebundelde hulporganisaties op zijn site door te lichten. "Wij willen het alleen maar faciliteren. Er staan meer dan duizend organisaties op onze site, maar het is niet zo dat wij bij alle duizend de jaarrekeningen gaan controleren op deugdelijkheid. Wij kunnen niet instaan voor de dienstverlening die ze aanbieden."
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.