nieuws

Deventenaar hoopvol: 'Wet asbestdaken blijft niet ongeschonden'

Een groep huiseigenaren heeft in Den Haag een petitie met drieduizend handtekeningen aangeboden aan de Eerste Kamer om een wet over asbestdaken tegen te houden. "Mijn inschatting is dat dit wetsvoorstel niet ongeschonden de eindstreep gaat halen", zegt Deventenaar Leo Enthoven, één van de initiatiefnemers van de petitie.
De huizenbezitters hebben daken waarin asbest is verwerkt en die moeten voor 2025 vervangen zijn. Zij willen voorkomen dat de Eerste Kamer een wet aanneemt die hen verplicht hun dak te vervangen en waarbij ze zelf voor de kosten moeten opdraaien. De renovatie zou gemiddeld 25.000 tot 30.000 euro per huis gaan kosten.
"Iedereen was zeer begripvol voor ons probleem. De Kamerleden hebben goed geluisterd naar onze bezwaren. Maar de echte discussie in de Eerste Kamer zal pas later plaatsvinden. Het is nooit helemaal zeker welke kant het dubbeltje op gaat vallen."
Hoewel de Eerste Kamer zelf geen wet kan aanpassen, is Enthoven hoopvol dat het wetsvoorstel wordt teruggestuurd naar de Tweede Kamer of naar de staatssecretaris. 
Oneerlijk
De verdeling van de kosten vindt Enthoven oneerlijk. "De vervanging kost ongeveer dertig euro per vierkante meter. Bij een boerenschuur krijgt de boer ook nog ongeveer 45 procent terug aan btw en andere fiscale voordelen. Ik vind die lage prijzen en vergoeding voor boeren hartstikke fijn. Dat misgun ik ze niet. Maar als je daar onze huizen dan tegenover stelt: wij betalen 250 euro per vierkante meter en krijgen geen rode cent."
Enthoven laat weten vandaag gemerkt te hebben dat de initiatiefnemers van de petitie niet de enigen zijn die het financieel onrechtvaardig vinden.
Half april gaan de Eerste Kamerleden vragen stellen aan de staatssecretaris over het wetsvoorstel. Enkele weken later volgt er een debat in de Eerste Kamer en een stemming over het wetsvoorstel. "En dan pas weten we waar we echt aan toe zijn."
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.