nieuws

Molens in Noordoost-Twente willen jonge honden als nieuwe vrijwilligers

Een plaatje, de Borgelinkmolen in Denekamp
Een plaatje, de Borgelinkmolen in Denekamp © Esther Rikken
De molenaars van Molenstichting Lattrop Tilligte zijn op zoek naar collega's. "We moeten blijven verversen en verjongen, want ons mooie vak en dit culturele erfgoed mag nooit ophouden te bestaan".
Team Expeditie Oost valt met de neus in de boter, want de zon schijnt en er is een vleugje wind. Al snel na aankomst bij de Borgelinkmolen in Denekamp draaien de wieken volop.
Een plaatje, de Borgelinkmolen in Denekamp
Een plaatje, de Borgelinkmolen in Denekamp © Esther Rikken

Plaatje

"Ja, hier doen we het voor. Dit is toch genieten geblazen. En het moet ook gewoon doorgaan, een molen moet draaien want... stilstand is achteruitgang", aldus molenaar Henri van de Molenstichting Lattrop Tilligte.
De molenstichting heeft naast de Borgelinkmolen in Denekamp ook de Nicolaasmolen in Denekamp in bezit. Verder zijn ook de windmolens in Lattrop en Tilligte onderdeel van de stichting én tot slot is ook de watermolen op landgoed Singraven in beheer. Molenstichting Lattrop Tilligte is hiermee de grootste van Overijssel.
Een rondleiding op de Borgelinkmolen in Denekamp
Een rondleiding op de Borgelinkmolen in Denekamp © Esther Rikken

Van alles wat

Elke molen heeft een andere en dus eigen functie. De Westerveldmolen bij Tilligte heeft met name een bezoekersfunctie en op de Oortmanmolen in Lattrop wordt nog wekelijks graan gemalen. De Borgelinkmolen in Denekamp wordt vooral gebruikt voor educatie, terwijl leerling-molenaars van het Gilde van Vrijwillig Molenaars wekelijks les krijgen op de Nicolaasmolen in Denekamp. Op de Watermolen Singraven, die in bezit is van de Edwina van Heekstichting, zagen ze nog elke week hout. Alle molens zijn regelmatig geopend voor het publiek.
Een rondleiding op de Borgelinkmolen in Denekamp
Een rondleiding op de Borgelinkmolen in Denekamp © Esther Rikken

Jonge honden gezocht

"Omdat de stichting met een stukje vergrijzing heeft te maken én plannen heeft om haar molens nog meer onder de aandacht van het publiek te brengen, zijn wij eigenlijk permanent op zoek naar vrijwilligers. Morgen kan iedereen die geïnteresseerd is een kijkje komen nemen en in april starten we weer met een nieuwe opleiding tot molenaar", aldus molenaar Henri.
Gezocht: Collega's
Gezocht: Collega's © Esther Rikken

Vrouwen zijn we dol op

"Ja, wat moet een molenaar hebben. Kracht in de armen, maar zeker ook een krachtig postuur. Je mag niet te dun zijn, want het werk is af en toe nogal zwaar. Vrouwen hebben we er graag een paar meer van. En of ze dan blonde of donkere lokken heeft, dat maakt ons niet uit", grapt de molenaar.
Video: Molenaars gezocht

Kom jij ook?

Iedereen is morgen welkom om een kijkje te komen nemen op één van de molens. Voor de informatieochtend over vrijwilligerswerk bij de Molenstichting in het algemeen en de opleiding tot molenaar in het bijzonder moet je je vooraf even aanmelden.  Dat kan via www.demolenstichting.nl.
Een plaatje, de Borgelinkmolen in Denekamp
Een plaatje, de Borgelinkmolen in Denekamp © Esther Rikken
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.