Deventer

Brute overval bij Deventer draaide om speciale computers

Het was de overvallers om speciale computers te doen
Het was de overvallers om speciale computers te doen © RTV Oost
Het ging de overvallers om vier speciale computers, zogenoemde 'mining rigs'. Door een pistool op het hoofd te zetten, werd een computerbouwer gedwongen zijn speciale apparatuur af te geven. De twee vermeende overvallers komen uit Deventer. Vandaag stonden ze voor het eerst voor de rechter.
Het gebeurde allemaal op 15 augustus vorig jaar. De computerbouwer had afgesproken om zijn apparatuur te verkopen aan Het Wildezand in Wilp, even buiten Deventer. De afspraak was tot stand gekomen via Marktplaats. Maar de mannen aan wie hij de computers zou verkopen, waren niet van plan te betalen.

Pistool op hoofd

Ze toverden ineens een wapen voor de dag en zetten die op het hoofd van de computerbouwer. "Op je knieën!", schreeuwden ze. "Ik schiet je door de kop!" De computerbouwer deed wat hem gevraagd werd. "Wij hebben niets te verliezen, jij wel. Jij hebt kinderen. Geef me je autosleutels!" De twee overvallers hebben vervolgens het slachtoffer opgesloten in zijn eigen busje. 

Mining

De overvallers zijn er vandoor gegaan met zijn speciale apparatuur. Het zijn sterke computers die moeilijke rekensommen oplossen. Als 'beloning' komt er dan (een deel van) een cryptomunt vrij, een digitaal betaalmiddel. De vier mining-computers van het slachtoffer waren 16.000 euro per stuk.

Hannes

De politie kwam uit bij een 19-jarige Deventenaar als verdachte. De jongeman is handig met computers. Hij had met zijn vriendin over het voorval geappt. In die gesprekken werd de naam van zijn kompaan genoemd, ene 'Hannes'. Hij heeft toegegeven dat hij die dag aanwezig was bij de gebeurtenis, maar zegt niet geweten te hebben van het wapen. In zijn huis werd echter een wapen gevonden, dat door het slachtoffer werd herkend. Wie er bij hem was tijdens de overval, wil hij niet zeggen uit veiligheidsoverwegingen.
Via contacten in zijn telefoon kwam de politie bij de tweede verdachte uit. Die man, 20 jaar, heet Hannes. Hij was in het bezit van een Volkswagen Caddy, een soort auto die door het slachtoffer was gezien. De tweede verdachte zegt niets met het voorval te maken te hebben.

Jeugdig

Vandaag zou het eindproces tegen de twee verdachten worden gevoerd. Maar de rechtszaak is uitgesteld. De psyche van de jongste verdachte moet worden onderzocht om antwoord te geven op de vraag of hij volgens het jeugdstrafrecht moet worden vervolgd. Hij handelt volgens de reclassering en zijn advocaat niet naar zijn kalenderleeftijd. De zaak gaat in juni verder. Tot die tijd blijven de verdachten vastzitten.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.