Sportief Overijssel

'De vliegende tandarts' Gerrit Wolsink staat model voor 'Bertus op zien Norton'

Iedereen in Oost-Nederland kent 'Bertus op zien Norton' en 'Tinus op de BSA'. Het zijn de twee hoofdfiguren uit het legendarische nummer 'Oerend hard' van Normaal. Wat blijkt; toen Bennie Jolink het nummer schreef, was 'Bertus' nog 'Gertman op z'n Norton', de roepnaam van motorcrosser en vriend Gerrit Wolsink. Een Hilversumse platenbaas overtuigde Jolink dat de naam 'Gertman' niet goed was...
Die openbaring wordt door Bennie Jolink gedaan in de documentaire 'Gerrit Wolsink, Oerend Hard' die komende zondagavond op televisie is te zien bij Andere Tijden Sport. Vanavond was er een voorvertoning in het Nijverdalse Zinin-theater, waar Wolsink en Jolink bij aanwezig waren om uitleg te geven. Ze kennen elkaar al van jongs af aan vanwege hun voorliefde voor motorcross. 

Vliegende tandarts
De documentaire gaat over 'de vliegende tandarts', de motorcrosser die in de jaren 70 bij de absolute wereldtop hoorde. Maar in 1976, toen de wereldtitel in het verschiet lag, ging op het op de valreep mis. Volgens Wolsink reed een Belgische motorcrosser Jaak van Velthoven hem 'het bos in', tijdens de beslissende Grand-Prix in Luxemburg. 
'Bertus' was dus oorspronkelijk 'Gertman', de roepnaam voor Gerrit Wolsink. Ook voor 'Tinus' stond iemand model, "maar wie dat was ben ik vergeten", vertelt Jolink. Met het nummer vergaarde Normaal eeuwige roem en daarnaast kon Bennie Jolink van de royalties een "Opel Commodore kopen, een zescilinder", zo vertelde hij in het Nijverdalse theater. 
Gerrit Wolsink stond daarnaast model voor motorcross-idool en afgestudeerd tandarts 'Gerrit Witkamp' in de film 'Spetters' van Paul Verhoeven. In 1980 schokte de film het land door homoseksuele scenes en geweld. 'Witkamp' werd gespeeld door Rutger Hauer die ook in het echt op Wolsink leek. In Amerika was Wolsink een sportheld omdat hij vijf keer de beroemde Grand-Prix won van Karlsbad in Californië.
Wolsink kreeg 'een warm gevoel' om weer eens in de regio te zijn en samen met 'motorsportkameraden' de documentaire te bekijken. Tegenwoordig woont hij in Amsterdam, nadat hij na zijn motorsportcarrière tot zijn pensioen tandarts was in het Gelderse Laren.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.