Salland

Onrust over windmolens Olst-Wijhe neemt toe: 'Jongens, waar zijn we mee bezig?'

Een klein zaaltje in Den Nul had genoeg moeten zijn, maar al voor de informatieavond over zonneparken en windmolens in Olst-Wijhe begon, bleek de zaal te klein.
Hoewel het er het grootste deel van de avond netjes aan toe ging, logen de woorden van sommige bezoekers er niet om. “We hebben al een mast voor onze deur voor de telefonie, we hebben een hoogspanningsmast achter de boerderij en nou zou me ook nog een windmolen door mijn strot gedrukt worden”, roept een bezoeker uit Herxen. 
'Krankzinnig plan'
De inwoner van Herxen krijgt bijval uit buurtschap Middel: "Ik wil graag weten wie dit krankzinnige plan bedacht heeft."
Er werd dinsdagavond gepraat over de 'Energievisie' van Olst-Wijhe, een document waar anderhalf aan gewerkt is. Het draait om hoe Olst-Wijhe in de nabije toekomst een deel van haar energie zelf op kan wekken. In het rapport wordt vooral gekeken naar windmolens en zonnepanelenvelden.
240 meter hoog
Er wordt in het rapport gesproken over windmolens met een tophoogte van maximaal 240 meter. "240 meter. De kerk in Lierderholthuis is 36 meter hoog. Jongens, waar zijn we mee bezig?", vraagt de bezoeker uit Herxen zich af. 
In het rapport staan vijf plekken aangemerkt voor windmolens. Drie van die plekken zijn bestempeld als kansrijk. De omwonenden van die drie plekken maken zich grote zorgen. En dat snapt wethouder Marcel Blind heel goed.
'Het gaat wel ergens over'
"Zeker snap ik dat. Het gaat bijvoorbeeld wel om windmolens van 160 meter ashoogte of zonnepanelenvelden van vele hectares. Het gaat wel ergens over", aldus Blind.
De wethouder benadrukt dat het enkel om een verkenning gaat en dat er nog geen concrete plannen bestaan. Vrijblijvend is het echter niet. "Er moet iets gebeuren en Olst-Wijhe wil zijn eigen verantwoordelijkheid nemen als het om stroomverbruik gaat."
'Windmolen voor je huis en een zonnepark erachter' 
Of omwonenden na de informatieavond gerust zijn gesteld? Voor sommigen geldt het tegendeel. "We hoorden vanavond dat, als je een beetje pech hebt, je een windmolen voor je huis krijgt en een zonnepark erachter", vertelt Bert van Herp uit Middel. "Ongerustheid alom."
Van Herp twijfelt of, als de plannen concreet worden, bezwaar maken zin heeft. "Als je vindt dat een windmolen niet mooi is, is dat geen bezwaar. Dan zouden er in ons land geen windmolens staan. Ik vrees met grote vreze."
'Ik wil ze gewoon niet. Punt'
Edwin Middelkamp, uit Middel, sluit duidelijk af: "Ik wil ze gewoon niet. Punt."
Op 8 april bespreekt de gemeenteraad van Olst-Wijhe het rapport voor het eerst. Naar verwachting wordt er dit najaar een besluit genomen over de plaatsing van windmolens en zonneparken in de gemeente.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.