nieuws

"Technische recherche vervalste bewijsstukken in Deventer Moordzaak"

Ernest Louwes in de rechtbank in 2004
Ernest Louwes in de rechtbank in 2004 © ANP
Er is nieuw ontlastend bewijs opgedoken in het onderzoek naar de Deventer Moordzaak. Volgens De Volkskrant is er een cd-rom gevonden met daarop ruim 150 foto's en verslagen van het rechercheonderzoek. Daaruit zou blijken dat de Technische Recherche bewijsstukken heeft vervalst.
Zo zouden volgens de krant ontlastende vingerafdrukken zijn gewist, is er een nieuwe slachtofferfoto met een ontlastende bloedvlek en uit het proces-verbaal zijn cruciale, ontlastende passages verwijderd.

Deventer Moordzaak

In 1999 werd de toen 60-jarige weduwe Jacqueline Wittenberg uit Deventer vermoord. Daarvoor werd fiscalist Ernest Louwes veroordeeld. Louwes was de financieel adviseur van Wittenberg. In hoger beroep werd Louwes uiteindelijk veroordeeld tot twaalf jaar cel. In 2009 kwam hij vrij.
Toch rammelde het bewijs tegen Louwes. In 2003 kwam de Hoge Raad al tot die conclusie, maar toch Louwes bleef vastzitten. Louwes heeft altijd ontkend iets met de moord te maken te hebben gehad. De advocaat van Louwes, Geert-Jan Knoops, diende in 2013 een herzieningsonderzoek in om de zaak opnieuw te onderzoeken. Dat onderzoek loopt nog steeds. 
Knoops heeft de nieuwe feiten al onder de aandacht gebracht bij de commissie van advocaat-generaal Aben, die het herzieningsonderzoek naar deze strafzaak leidt.

"Veroordeling Louwes onterecht"

Volgens advocaat Geert-Jan Knoops bewijst dit dat de veroordeling van Ernest Louwes onterecht is geweest. Knoops heeft de nieuwe bevindingen onder de aandacht gebracht bij de commissie van advocaat-generaal Aben, die het herzieningsonderzoek naar de zaak leidt.
Verder laat Knoops aan RTV Oost weten niet te willen reageren op het nieuws. Dit omdat het onderzoek nog loopt.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.