FC Twente

College keurt schuldsaneringsplan FC Twente goed: gemeenteraad velt laatste oordeel

FC Twente Grolsch Veste
FC Twente Grolsch Veste © RTV Oost/Wouter de Wilde
Het college van Enschede is vanmiddag akkoord gegaan met het schuldsaneringsplan dat van FC Twente weer een gezonde club moet maken. De gemeenteraad velt het laatste oordeel. Op 8 april wordt in een raadsvergadering duidelijk of de raad de hakken in het zand gaat zetten of ook akkoord gaat met het schuldsaneringsplan.
Die raadsvergadering zou eerst maandag 1 april zijn, maar is een week verzet om de raadsleden meer tijd te geven om het plan goed door te lezen. Op 1 april is nu een commissievergadering gepland, waarin het schuldsaneringsplan ook wordt besproken.

Goedkeuring van levensbelang

De goedkeuring van het schuldsaneringsplan door de gemeenteraad van Enschede is voor FC Twente van levensbelang. De Tukkers hebben een schuld van ruim 40 miljoen euro en draaien dit seizoen naar verwachting zo'n 7 miljoen euro verlies. Als de club ook volgend jaar nog in de Keuken Kampioen Divisie speelt, dan wordt er opnieuw rekening gehouden met een verlies van zo'n 7 miljoen. Het zijn verliezen die FC Twente niet kan dragen.
Twentse schuld
De schuld van zo'n 40 miljoen euro ligt bij vele schuldeisers, waaronder banken, regionale ondernemers en de gemeente Enschede. Bij die laatste loopt een lening van 17 miljoen. Bovendien staat de stad voor 8,4 miljoen garant. Mocht FC Twente failliet gaan, dan kan Enschede fluiten naar de 8,4 miljoen en mogelijk ook naar de lening van 17 miljoen.

14 miljoen door de 'Noabers'

Om een faillissement te voorkomen bracht een groep sponsoren, ondergebracht in de 'Noabers' 14 miljoen bijeen. Pas bij goedkeuring van het  schuldsaneringsplan heeft FC Twente toegang tot die miljoenen. Bovendien worden de miljoenen van de 'Noabers' pas beschikbaar als Frans Weghorst namens hen zitting neemt in de Raad van Commissarissen (RvC). Deze benoeming kan pas plaatsvinden als de raad akkoord is met het schuldsaneringsplan.
De tijd dringt nu voor de club. Wethouder Eelco Eerenberg liet tijdens een eerdere vergadering doorschemeren dat FC Twente al in april een beroep moet doen op een deel van dat geld van de Noabers.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.