nieuws

Last van hoogtevrees? UT ontwikkelt een VR-app om je te helpen

Last van hoogtevrees en vermijd je daarom het balkon of andere hoogtes? Heel normaal, zegt hoogleraar Jean-Louis van Gelder van de Universiteit Twente. "Maar het is makkelijk te verhelpen. Eén op de twintig mensen heeft last van hoogtevrees en wij hebben, in samenwerking met de Vrije Universiteit Amsterdam, daar een app voor ontwikkeld."
De app, ZeroPhobia, werkt met Virtual Reality. "Het enige wat je nodig hebt is een smartphone en een VR-bril, die laatste is al voor twee tientjes te koop."
Verslaggever Teun van der Velden in gesprek met hoogleraar Jean-Louis van Gelder
De app werkt simpel. "Er zijn verschillende levels, waarbij je steeds wat meer geprikkeld wordt. Je staat in de virtuele wereld bijvoorbeeld op een gebouw, waarbij je naar beneden moet kijken om letters te verzamelen. Pas wanneer je alle letters hebt verzameld, voltooi je het level. Dit zorgt er voor dat je wel naar beneden moét kijken."
Effectief
Je hoogtevrees is niet in één keer verdwenen. "Nee, het is een kwestie van oefenen. Na zo'n drie weken merk je duidelijk dat de fobie verminderd is. Uit onderzoek blijkt dat in 60% van de gevallen de app hoogtevrees effectief weet te verminderen, dat is net zo veel als bij normale therapie."
Last van hoogtevrees? UT ontwikkelt vr-app tegen hoogtevrees
Verslaggever Fleur Verwer heeft hoogtevrees en testte de app: "Ik heb nu maar twee levels geoefend, maar je merkt direct verschil. Zo ga je echt wennen aan de diepte." Ze nam de proef op de som door naar het dak van het U Parkhotel in Enschede te gaan.
Fleur: "Nu ik hier op het dak sta, zo'n tien verdiepingen hoog, merk ik dat het goed te doen is. Al ben ik wel blij dat hier nog een reling is, anders had ik het denk ik niet gedurfd om hier te staan."

Andere fobieën

Werkt deze manier van behandeling dan alleen bij hoogtevrees? Volgens Van Gelder niet: "Dit moet ook werken bij bijvoorbeeld een fobie voor spinnen. Je zou dan met augmented reality een spin in je hand kunnen 'projecteren' en daarmee oefenen. Ook dan moet de fobie langzaam te verhelpen zijn.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.