Zwolle

Strijd tegen internetcriminaliteit: Zwolse bedrijven en politie gaan samenwerken

Cybercongres Zwolle
Cybercongres Zwolle © RTV Oost
Wat doe je als je bedrijf slachtoffer is van internetcriminaliteit en hoe voorkom je dat je digitale gegevens worden gestolen? Vandaag praten politie en bedrijven uit de regio Zwolle er over hoe je je het beste tegen internetcriminaliteit kunt wapenen. Want de gevolgen voor bedrijven kunnen groot zijn.
"Banksystemen die uitvallen, gemalen van waterschappen die niet meer functioneren of een elektriciteitsnetwerk dat wordt gehackt", somt directeur veiligheidsregio IJsselland Arjen Schepers op. 

Delen van kennis

Samen met bedrijven wil de veiligheidsregio gaan samenwerken om deze internetcriminaliteit tegen te gaan. "Het gaat vooral om het delen van kennis. Deze problematiek is voor ons best nieuw om mee om te gaan."
"Door zoveel mensen bij elkaar te brengen die zich er allemaal mee bezig houden, leren we van elkaar en kunnen we zaken doen als we elkaar nodig hebben", gaat Schepers verder. 

Risico's en gevaren

Want dat cybersecurity belangrijk is, is duidelijk. Maar hoe kun je er als bedrijf nou het beste tegen wapenen? "We moeten ons in ieder geval goed bewust zijn van de risico's en gevaren", legt digitaal specialist Robert Weedage uit.
Namens de politie spoort hij internetcriminaliteit op. "Net als dat je de deur van je huis dichtdoet als je weggaat, moet je ook nadenken over goede beveiliging van je ICT-systeem."

Kat-en-muisspel

Toch blijft het een kat-en-muisspel. Want ook criminelen vinden steeds nieuwere methodes. "Zij maken gebruik van mogelijkheden die we niet kunnen voorzien zoals slimme mailtjes of data, maar het is onze taak om er alles aan te doen om ze alsnog op te sporen en te vervolgen", besluit Weedage.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.