nieuws

‘Neder-Duits’ politieteam blijft na stopzetten subsidie grensstreek bewaken tegen Oostblokcriminelen

De methode waarbij de grensstreek van Overijssel met Duitsland wordt bewaakt met zogenoemde vliegende politiebrigades, krijgt een permanent vervolg. Dat is zojuist bekendgemaakt tijdens de ondertekening van het ‘Verdrag van Ahaus’. Dit Grensoverschrijdend Politie Team (GPT) werd de afgelopen jaren veelvuldig ingezet in de strijd tegen de oprukkende snelwegcriminaliteit vanuit met name Oost-Europa.
door Jan Colijn

De Europese Unie kondigde eerder al aan dat de subsidiekraan vanaf volgende week, per 1 april, wordt dichtgedraaid. Maar de ‘vliegende brigades’ bleken een dusdanig doeltreffende methode, dat de politieautoriteiten in de grensstreek nu hebben besloten om ook de komende jaren te gaan patrouilleren met het speciale ‘Neder-Duitse’ politieteam.

'Vliegende brigades'

Bij het Grensoverschrijdend Politie Team (GPT) draait het erom dat Nederlandse en Duitse agenten met elkaar op pad gaan: de zogenoemde vliegende brigades. De politiemensen hebben daarbij verregaande bevoegdheden op elkaars grondgebied en mogen zodoende onder meer aan de andere kant van de grens assisteren bij een arrestatie.
Het team, dat bestaat uit tien Nederlandse en tien Duitse agenten, heeft een vaste uitvalsbasis langs de snelweg A1, ter hoogte van het Duitse Bad Bentheim.

Hoewel het GPT langs de gehele Overijsselse grensstreek ingezet kan worden, is het met name actief langs de snelweg A1. Die geldt als voornaamste aanrij- en vluchtroute voor de georganiseerde misdaad, met name vanuit het vroegere Oostblok.

Aanpak gekopieerd
Nadat het GPT in 2008 werd gelanceerd, is er sindsdien circa 1,3 miljoen aan Europese subsidies ingepompt. De methode bleek dusdanig succesvol dat die op meerdere plekken in ons land is gekopieerd, onder meer in de Achterhoek, Groningen en Limburg. Maar ook langs de Duits-Poolse en Duits-Deense grens is de aanpak overgenomen.

Vijf politiepartners aan beide zijden van de grens hebben daarop samen met de Koninklijke Marechaussee besloten deze tactiek langs de Overijsselse grens te handhaven. Ondanks het stopzetten van de Europese subsidies. Dit is woensdag bekrachtigd in het ‘Verdrag van Ahaus’.

Geboekte resultaten

Het GPT is sinds de start bijna 18.000 keer in actie gekomen. Daarbij werd meer dan 8.000 keer processen-verbaal opgemaakt. Het ‘Neder-Duitse’ politieteam heeft bovendien circa 350 kilo drugs met een marktwaarde van meer dan 8 miljoen euro onderschept, waaronder 150 kilo marihuana, maar ook heroïne, cocaïne, amfetamine en 10.000 xtc-pillen.
Ook werden meer dan honderd vervalste documenten in beslag genomen, vooral rijbewijzen en identiteitsbewijzen. Los van de verdachten die op heterdaad werden betrapt en ter plaatse werden aangehouden, kon een groot aantal internationaal gezochte verdachten worden ingerekend.

Ontvoering baby
Daarnaast slaagde het GPT erin een einde te maken aan de ontvoering van een baby. De biologische ouders wilden de baby in februari vorig jaar vanuit het Nederlandse pleeggezin naar Duitsland kidnappen. Het GPT slaagde erin het meisje op te sporen, waarna het aan een Nederlandse jeugdinstelling kon worden overgedragen.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.