Zwolle

Stamceldonoren gezocht: "Maak direct even een selfie"

Er is een groot tekort aan stamceldonoren en dat moet veranderen, vindt student Mick Landman (19) uit Hengelo. Hij is zelf donor en heeft ook al een keer zijn stamcellen afgestaan. Samen met vier anderen gaat hij vandaag donoren werven op Hogeschool Windesheim in Zwolle.
Het is niet voor het eerst dat Landman zich inzet om stamceldonoren te vinden. Eerder stond hij al bij Saxion in Enschede. "Daar had ik als aanleiding een ernstig zieke medestudent. Ik las het bericht over zijn acute leukemie en zonder twijfel stuurde ik een bericht naar Saxion om een werving op te starten. Dit werd heel goed opgepakt en we hebben een mooi filmpje kunnen schieten, waarin ik van alles vertel over stamceldonatie."

Windesheim

Vandaag staan de studenten bij de hoofdingang van Windesheim. "Hier komen de meeste jongeren tussen de 18 en 30 jaar. En dat is de doelgroep waar stamceldatabank Matchis zich op richt. Op dit moment zitten we in Nederland op zo'n 270.000 stamceldonoren en 3,88 procent van Overijssel is donor. Dat lijkt weinig, maar het is het hoogste percentage van alle provincies in Nederland."
Studenten die zich op willen geven als donor, kunnen dat ter plekke doen. "Ze kunnen met een wattenstaafje hun wangslijmvlies afgeven aan ons en wij zorgen ervoor dat het wordt opgestuurd naar het lab. Verder moeten ze wat contactgegevens invullen en je staat geregistreerd als donor."
Julia Brilman meldde zich als eerste aan
Julia Brilman meldde zich als eerste aan © RTV Oost

Eerste aanmelding

Julia Brilman is de eerste donor die zich door deze actie heeft aangemeld. "Ik zat er al langer over na te denken. Nu ik ze hier zie staan is het een makkelijke stap. Ik vind het een fijn idee dat ik op deze manier mensen kan helpen."

Selfie

Landman: "Om de actie kracht bij te zetten, kunnen studenten een #stamcelfie maken. "Je maakt een foto van jezelf terwijl je wangslijmvlies aan het afnemen bent. Zo wordt het belang van nieuwe donoren nog verder verspreid over Nederland. De actie in Enschede leverde ons 104 nieuwe donoren op in vier dagen. Op het Windesheim staan wij vandaag de hele dag."
Dankzij de actie hebben zich vandaag dertig nieuwe donoren aangemeld.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.