nieuws

Cel geëist voor zware mishandeling Enschede: "Het hoofd werd gebruikt als voetbal"

Justitie
Justitie © RTV Oost
De videobeelden liegen er niet om, een 21-jarige man kan geen kant op in een café in Enschede, omsingeld door een grote groep wordt hij als een boksbal heen en weer getrapt en geslagen. Net zolang totdat hij bewusteloos op de dansvloer ligt. In het ziekenhuis blijkt dat het licht letterlijk uit de ogen van het slachtoffer geslagen is, een klap met een glas heeft het rechteroog doen exploderen. De 21-jarige is voor altijd blind aan die kant.
Tegen drie verdachten, jonge Enschedeërs van 20 en 21, eiste de officier van justitie vandaag straffen van 240 uur werkstraf tot 2 jaar celstraf.

Aanleiding

De aanleiding voor de heftige mishandeling op 5 februari 2017 blijft, ook na de inhoudelijke behandeling van de rechtszaak, onduidelijk. Op de beelden die in de rechtszaal keer op keer werden afgespeeld is te zien dat er op een bepaald moment een geweldsexplosie ontstaat op de dansvloer van het inmiddels gesloten Soestdijk/Crazy Kangeroe aan de Oude Markt.
Een man met een rode trui krijgt klappen en dan richt het geweld zich op de 21-jarige. Hij krijgt klappen van één van de 20-jarige verdachten, wordt onderuit getrokken en krijgt een trap van een ander. Hij kan, groggy van de klappen, nergens heen. Waar hij ook heen waggelt, er vallen klappen of hij krijgt van omstanders duwen in de rug, terug in de richting van de mensen die hem mishandelen. 

Kopschopper

De mishandeling die amper een minuut duurt eindigt met een loeiharde klap met een glas in het gezicht krijgt van de 21-jarige, die vervolgens onderuit gaat. Op dat moment neemt de 20-jarige verdachte een aanloop alsof hij een penalty gaat nemen, op het einde zoekt hij de goede voet en trapt dan met een ontzettende kracht tegen het hoofd van het op de grond liggende slachtoffer.
Op de beelden van de bewakingscamera's is te zien dat de benen van het slachtoffer meteen in een onnatuurlijke houding tot stilstand komen terwijl de kopschopper maakt dat hij weg komt. "Meneer gebruikte het hoofd van het slachtoffer als een voetbal", vatte de officier van justitie samen wat hij zag op de beelden.  

"Mijn dromen zijn van me afgepakt"

Na de mishandeling hoorde het slachtoffer in het ziekenhuis wat er met hem aan de hand was. Hij werd geopereerd maar durfde zijn moeder niet te vertellen wat er was gebeurd. "Het idee dat ik mijn moeder zou zien huilen, brak mijn hart", vertelde hij tegen de rechters. Wat hem overkwam zorgde voor veel ellende. "Mijn dromen zijn van me afgepakt."
De 21-jarige was beroepsmilitair, iets wat hij al vanaf jonge leeftijd wilde worden. Door zijn blinde oog is hij afgekeurd en moet hij op zoek naar een nieuwe carrière. "Ik mis mijn buddies, ik mis samen vooruit gaan. Voor politie of brandweer ben ik ook niet meer geschikt." Zijn letselschade-advocaat voeg de rechtbank om ruim 130.000 euro schadevergoeding, maar dat ziet de officier van justitie niet zitten. De 250 pagina's dikke claim is te ingewikkeld om in een strafzaak behandeld te worden. De schade claimen bij een civiele rechter is een betere optie. 

"Ik was dronken, kreeg een klap en sloeg hem met het glas"

De drie verdachten ontkenden in eerste instantie bij de politie, maar pas na confrontaties met de camerabeelden gaven twee van de drie hun rol toe. De andere verdachte kwam pas woensdag tijdens de zitting met een bekentenis. Ze zeggen elkaar niet te kennen en gedreven te zijn door overmatig alcoholgebruik.
De 21-jarige verdachte zei: "Ik was dronken, kreeg een klap en sloeg hem met het glas." Dat hij het slachtoffer gewond achter liet besefte hij wel; "Ik had zijn bloed aan mijn handen."
De 20-jarige die het slachtoffer tegen het hoofd schopte zei dat hij niet uit eigen beweging naar de politie stapte om zich aan te geven omdat hij dacht dat niet het zo erg had uitgepakt. De andere 20-jarige kwam pas op zitting met een bekentenis omdat hij bang was voor de boosheid van zijn vader, die zou het heel erg vinden als hij hoorde dat zijn zoon alcohol dronk. Geen van de drie verdachten nam contact op met het slachtoffer. Ze kwamen er niet toe, durfden het niet of wisten niet waar hij woonde. 

Bewijsprobleem

"Ik zal maar niet vertellen wat er in me opkwam toen ik voor het eerst de beelden en foto's zag van het slachtoffer" zei de officier van justitie. "Want dan wordt dat meteen de kop van alle berichten in de media over deze zaak. Maar laat ik zeggen dat alle schuttingwoorden ter wereld toepasbaar waren."
Medisch onderzoek kwam niet met een 100% duidelijke conclusie door welk geweld het rechteroog van de 21-jarige blind was geworden en dat plaatste de officier van justitie voor een bewijsprobleem. Want was het de 21-jarige die met het glas sloeg of de bijna doodschop van de 20-jarige? Hoe dan ook, de twijfel daarover zorgde voor een lagere strafeis. Ook hield de officier van justitie rekening met de jonge leeftijd van de drie verdachten; "Ik ga er rekening mee houden dat hun hersenen nog niet helemaal uitgerijpt zijn, maar ook met dat wat ze deden heel laf was."
De uitspraak volgt op 15 april.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.