nieuws

Joodse kleindochter van verzetsheld: "We vergeten strijd joden in Enschede"

Het is dit weekend 74 jaar geleden dat Enschede werd bevrijd van de Duitse bezetter. Voor de Joodse gemeenschap een moment om stil te staan bij de verzetsrol van de Joden in Enschede. "In Amsterdam waren ze bang en passief. In Enschede ontstond een groot verzet en werden veel Joden geholpen om onder te duiken."
Renée Sanders is speciaal voor de herdenking afgereisd naar Enschede. Ze maakte in 2001 de documentaire 'Van onmacht naar kracht', als eerbetoon aan de opvallende rol van de Joodse raad in Enschede, waar een actief onderduikbeleid werd ontwikkeld.

Onderduiken

Aansporen tot onderduiken gebeurde niet bij alle andere Joodse raden in Nederland, die meer de bevelen van de Duitse bezetter opvolgden. Renées eigen grootvader, Gerard Sanders, speelde een belangrijke rol bij het onderduiken. Enschede telde vlak voor de Tweede Wereldoorlog zo'n 1300 joden. Ruim 500 joden overleefden de Tweede Wereldoorlog in Enschede, procentueel veel meer dan in andere steden. 
Er zijn veel verklaringen voor de uitzondering in Enschede, maar één van de belangrijkste is volgens Renée Sanders het 'onafhankelijk denken' van de Joodse raad in Enschede. Zij vindt daarom dat er méér aandacht zou moeten komen voor de rol van dit stukje geschiedenis. Helemaal in Enschede en Twente: "Eigenlijk moet dit onderdeel zijn van de Twentse canon," aldus Sanders. 
De documentaire 'Van onmacht naar kracht' werd zondag vertoond in de synagoge in Enschede, alle plekken waren bezet. Later dit jaar wordt de documentaire opnieuw vertoond. 
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.