FC Twente

Details schuldsaneringsplan: Enschede scheldt FC Twente 5 miljoen euro kwijt

De gemeente Enschede wil FC Twente financieel tegemoet komen door de club onder meer 5 miljoen euro kwijt te schelden. "Een heel lastig dilemma", zegt verantwoordelijk wethouder Eelco Eerenberg. "Maar beter iets doen, dan niets doen. Er staat 25 miljoen euro op het spel."
De gemeente Enschede zit momenteel met 25 miljoen euro in de club. "We hebben er veel en lang over gesproken en we zijn er opnieuw weer achtergekomen dat je als gemeente niet in zo'n voetbalclub thuishoort. Maar goed, als je er een keer in zit, dan moet je er ook naar handelen." 

Reden 1

Er zijn volgens Eerenberg twee belangrijker redenen waarom het college akkoord gaat met het schuldsaneringsplan van FC Twente.
"De eerste is heel plat. Twente is op dit moment technisch failliet, dus als we niets doen staat er 25 miljoen op het spel. Dan kun je beter iets doen dan niets doen."

Reden 2

De tweede reden is dat er meer dan honderd Twentse ondernemers klaar staan om 14 miljoen in de club te stoppen. "Ongeëvenaard", vindt Eerenberg. "Dat maken we met deze operatie ook mogelijk. Maar heel eerlijk, het doet wel pijn."
Het saneringsplan dat FC Twente indiende is volgens de wethouder een gedegen plan. "Maar het wordt nog wel ontzettend hard werken, vooral voor FC Twente. De club moet echt orde op zaken stellen. De club heeft veel schulden. Met deze injectie kan men weer vooruit, maar ze zijn er nog zeker niet."

Enschede trekt zich terug

Door akkoord te gaan met het schuldsaneringsplan is de gemeente Enschede vooral bezig om zich terug te trekken uit de club FC Twente. "Zoals gezegd, eigenlijk moet je als gemeente niet in een club zitten. We zijn langzaam bezig om uit FC Twente te vertrekken. We schelden 5 miljoen euro kwijt en we stellen 9 miljoen euro achter zoals dat heet. Die 9 miljoen blijft wel een lening." 
Enschede stelt voorwaarden bij het akkoord gaan met het schuldsaneringsplan. Eerenberg: "Er mag geen dividend aan het bedrijfsleven worden uitgekeerd zolang wij als gemeente nog in de club zitten. We hebben ook gezegd dat het vrouwenvoetbal niet het kind van de rekening mag worden. Dat soort voorwaarden."

8 april

Uiteindelijk is het de gemeenteraad die op 8 april het laatste woord heeft. Eerenberg heeft daar vertrouwen in. "Als de raad akkoord gaat met dit plan en zeker met zoveel ondernemers die aan boord komen, dat we daarmee weer een gezonde bodem onder de club leggen. Dan hoop ik dat we een mooie tijd tegemoet gaan met deze club. Een tijd waarin de gemeente financieel gezien geen onderdeel meer van deze club is."
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.