nieuws

Twentse instellingen gaan samenwerken om kwetsbare ouderen sneller op de juiste plek te krijgen

zorg thuiszorg verzorging verpleeghuis
zorg thuiszorg verzorging verpleeghuis © iStock / kzenon
Alle betrokken partijen van de hulpbehoevende man die al meer dan honderd dagen in het ZGT ligt, gaan na de zomer een observatieafdeling voor ouderen opzetten. Op deze afdeling moet binnen twee weken worden bekeken waar de cliënt naartoe moet en op deze manier houdt de oudere geen bed bezet.
Het ZGT, Trivium Meulenbelt Zorg, ZorgAccent, Carrint Reggeland en de huisartsen zijn de partijen die om de tafel zijn gegaan. Ook zorgverzekeraar Menzis is aangeschoven

Oorzaak

Hoe komt het dan dat er ouderen in het ziekenhuis liggen terwijl dat niet nodig is? Want het lijkt heel simpel: kwetsbare ouderen vallen onder de huisartsen en die zorgen voor de juiste zorg.
De praktijk is veel complexer, zegt Janke Snel van de FEA (Federatie Eerstelijnszorg Almelo): "Omdat de ouderen steeds langer thuis wonen, neemt hun kwetsbaarheid alleen maar toe. Ze komen te vallen, breken iets en komen bij de spoedeisende hulp terecht. En waar ze normaal gesproken na de ontvangen hulp weer naar huis zouden moeten, blijkt opeens dat er meer en ook andersoortige problemen zijn, waardoor de thuissituatie gewoon niet meer geschikt is."

Wachtlijst

Op het moment dat deze kwetsbare ouderen niet meer naar huis kunnen, blijven ze soms in het ziekenhuis. Daarna volgt er een ingewikkeld en langzaam proces. Dat heeft verschillende oorzaken: eerst moet er een indicatie van de arts komen, dan gaat het CIZ beoordelen of de cliënt onder de Wlz of de WMO valt. Alleen dit kan wel tot zes weken duren.
Ondertussen komt ook het zorgkantoor of een andere instantie (bijvoorbeeld de gemeente bij de WMO) in beeld, die de cliënten gaat plaatsen.
"Hierbij wordt gekeken naar welke zorg er nodig is", zegt manager van het zorgkantoor van Menzis Jan Megens. "Maar er wordt ook gekeken naar de wensen van de cliënt en dan komt het voor dat er sprake is van een wachtlijst. In Twente staan nu ongeveer 22 mensen op de wachtlijst voor een verpleeghuis."

Urenlang rondbellen

Dat proces kan sneller, vinden de ketenpartners. "Naast het observatiepunt komt er een coördinatiepunt waar zorgverleners naartoe kunnen bellen als zij hulp zoeken voor hun patiënt", zegt Hans Semmekrot van ZorgAccent.
"Nu moet iedere huisarts nog urenlang rondbellen naar allerlei instanties om ervoor te zorgen dat iemand onderdak krijgt. Ook willen we er voor gaan zorgen dat een Wlz-aanvraag bij het CIZ verkort kan worden tot maximaal een week."

Intensiever samenwerken bij complexe gevallen

"De regels kloppen wel, maar de samenwerking moet verbetert worden. Naar aanleiding van het nieuws deze week hebben wij geleerd en afgesproken om bij complexe en moeilijke gevallen de samenwerking te intensiveren. Het is alleen teleurstellend dat wij de tweet, en vervolgens de media-aandacht, nodig hebben om tot die verbetering te komen", zegt Jan Megens van het zorgkantoor.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.