Zwolle

Zwolse Bijbel met de hand overgeschreven en iedereen mag helpen

Tweeënhalve maand is er voor uitgetrokken en iedereen die in Zwolle woont of werkt mag meedoen: de Zwolse Bijbel wordt overgeschreven. In de Grote Kerk, die op dit moment wordt verbouwd, is een plekje ingeruimd waar geschreven kan worden.
Het herschrijven is een idee van de Zwolse stadspastor Mariska van Beusichem. Eén van de herschrijvers is de Zwolse wethouder Ed Anker. "Ik ben christen, dus voor mij is de Bijbel gewoon het belangrijkste boek dat er is. Dus ik lees er graag en veel uit."
Anker vervolgt: "En toch is dit weer een hele nieuwe manier van omgaan met zo'n tekst. Als ik in de kerk zit, dan schiet de Bijbel voorbij in een app op mijn telefoon. Alsof ik Nu.nl lees. En nu, woord voor woord, op papier is echt iets anders dan gewoon naar binnen schuiven via een appje."

Utrecht

De Bijbel werd geschreven in opdracht van de deken van de Mariakerk. "In het jaar dat hij af was, in 1476, werd hij naar Utrecht gebracht. In datzelfde jaar overleed de opdrachtgever. Dus we weten niet eens of de opdrachtgever ooit de Bijbel zelf heeft gezien", vertelt conservator Bart Jaski.
"Het is natuurlijk heel erg bijzonder dat je zo'n grote, zesdelige Bijbel hebt. Twintig kilo per stuk, waar veertien jaar aan in gewerkt. Mooie miniaturen, prachtig geschreven, heel indrukwekkend. Ook het feit dat dit door één persoon is afgeschreven."

Beschadigingen
De originele Zwolse Bijbel ligt in de universiteitsbibliotheek in Utrecht, maar is niet geheel onbeschadigd. "Rond 1700 lag de Bijbel een tijd lang in de Mariakerk als een soort toeristische attractie. Mensen gingen er in bladen, sneden er minituren uit en schreven er soms namen in. Er werd van alles mee gedaan. Ze onderkenden de waarde van zo'n oude Bijbel niet. Ze beschouwden het meer als een soort gastboek."
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.