Ministerie wil extra opvang psychiatrische vreemdelingen in Veldzicht Balkbrug

Het ministerie van Justitie en Veiligheid wil een extra groep ongedocumenteerde vreemdelingen met psychiatrische problemen onderbrengen in de voormalige tbs-kliniek Veldzicht in Balkbrug. Het gaat om twintig patiënten. De illegalen, afkomstig uit diverse landen, kampen met diverse psychiatrische problemen, waaronder oorlogstrauma’s maar ook drugsverslaving.

door Jan Colijn


Op dit moment is er in Veldzicht al een groep van tien illegalen met psychiatrische problemen opgenomen. Veldzicht is overigens de enige inrichting in ons land waar deze groep met een dergelijke psychiatrische achtergrond worden verpleegd.


Een woordvoerder van het ministerie van Justitie en Veiligheid bevestigt dat er bij Veldzicht een verzoek is ingediend voor extra opvang van illegalen met psychiatrische problemen. Volgens de zegsman is die capaciteitsuitbreiding nodig vanwege het grotere aantal ongedocumenteerde vreemdelingen dat naar ons land komt. 

Oorlogstrauma's

Volgens woordvoerster Mirjam Kwint van Veldzicht worden er op dit moment reeds circa tien ongedocumenteerde vreemdelingen met psychiatrische problemen behandeld. “Daarbij gaat het onder meer om oorlogstrauma’s.”


'Diverse problematiek'

De laatste jaren waren er berichten rond vluchtelingen die zwaar getraumatiseerd vanuit IS-gebied naar Europa zouden komen. Volgens de woordvoerder van het ministerie heeft de nieuwste capaciteitsuitbreiding echter niet specifiek te maken met personen die het intussen gevallen kalifaat zijn ontvlucht. “Het gaat om diverse soorten problematiek, waardoor deze mensen extra begeleiding nodig hebben. Dat kan bijvoorbeeld ook om drugs gaan.”

Tbs-kliniek

Veldzicht was van oudsher een tbs-kliniek. Ook nu nog wordt er nog steeds een groep van circa 45 tbs’ers verpleegd, maar de kliniek maakte enkele jaren geleden een doorstart als psychiatrisch behandelcentrum, onder meer voor asielzoekers.

Gesloten setting?

De huidige groep van tien illegalen wordt in een gesloten setting behandeld. Voor de nieuwe groep lijkt een milder regime, in vergelijking met forensische patiënten, te gaan gelden. Volgens de woordvoerder van het ministerie is het namelijk afhankelijk “per casus en ernst van de problematiek” of zij straks eveneens in een gesloten setting worden behandeld.

Veldzicht bestudeert momenteel de mogelijkheden voor de extra opvang. Volgens het ministerie moet de nieuwe groep in de loop van volgend jaar in Balkbrug worden gehuisvest.

Wat zijn ongedocumenteerde vreemdelingen?

Ongedocumenteerde vreemdelingen zijn mensen die zonder geldige verblijfsvergunning in Nederland verblijven.

Dit zijn mensen van wie bijvoorbeeld de vergunning is verlopen, uitgeprocedeerde asielzoekers, statelozen die niet kunnen terugkeren naar het land van herkomst of slachtoffers van mensenhandel die geen aangifte hebben durven doen.

In Nederland verblijven zonder geldig document is geen strafbaar feit. Vreemdelingen die illegaal verblijven kunnen wel in vreemdelingendetentie worden gezet ter voorbereiding van hun uitzetting.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
Balkbrug asielzoekers Vechtdal Nieuws
Deel dit artikel: