nieuws

Boek, musical en museum over uitvinder Johannes Wardenier uit Steenwijkerwold

Het mysterie rond Johannes Wardenier uit Steenwijkerwold en zijn brandstofloze motor blijft de gemoederen bezighouden. Bijna zestig jaar na zijn overlijden krijgt Wardenier zijn eigen museum, een musical en is er een nieuwe versie van het boek over hem geschreven. "Of het was een geniale fantast of een fantastisch genie. Het blijft een mysterie welke van de twee hij was", vertelt auteur Henk Ymker.
Wardenier (1912-1960) werd in 1934 wereldnieuws met zijn revolutionaire brandstofloze motor. Dit was een motor die met heel weinig energie in werking kon blijven, zo vertelt auteur Ymker.

'Decadent'

In dat jaar ontwikkelde hij de machine en overtuigde de burgemeester en wethouder in Weststellingwerf, waar Wolvega onder viel. Er zouden plannen zijn voor een fabriek waar werk was voor 13.000 mensen. Dat kwam er nooit van. "De eerste dagen deed hij deel decadent en reed hij een dikke auto en droeg maatpakken", vertelt Ymker.
Daarna werd hij opgepakt en naar een psychiatrische inrichting in Groningen gebracht. "Vervolgens waren al zijn tekeningen en de motor weg." Ook een tweede type, gebouwd in de jaren vijftig, verdween. "Het blijft de mensen bezighouden, zeker ook omdat een brandstofloze motor ook vandaag de dag zeer welkom zou zijn."
De musical is een initiatief van theaterdirecteur Han Evers van De Meenthe in Steenwijk, die eerder ook al een van de drijvende krachten was achter de musical Storm over de Beulaeke. De voorstellingen vinden in mei plaats.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.