Salland

Klompenmaker uit Luttenberg start megaproject: Het Melkmeisje van 17.500 miniklompjes

Klompenmaker Martin Dijkman uit Luttenberg start een nieuw megaproject: hij wil het Melkmeisje van Johannes Vermeer namaken in een klompenmozaïek. Hij doet dat met 17.500 gekleurde miniklompjes.
Ongeveer tien jaar geleden rondde Dijkman een vergelijkbaar project af. Toen maakte hij de Nachtwacht van Rembrandt. Voor dat werk gebruikte hij 30.000 miniklompjes van elk 3,5 centimeter groot. 
Maar hoe kom je op het idee om zo'n groot werk na te maken? "Mijn vader zei destijds op een zondagochtend: Martin, we gaan een nieuw mozaïek maken. Misschien is de Nachtwacht een idee". En zo ging Dijkman aan de slag. 

60.000 vakjes, 255 kleuren, 30.000 miniklompjes
Hij bracht de originele afbeelding van Nachtwacht terug tot een afbeelding van 60.000 vakjes, pixels. Om Rembrandts werk kleurgetrouw na te bootsen, had hij 255 kleuren verf nodig. Die verdeelde hij over 30.000 klompjes. 
Maar omdat de Nachtwacht te groot was voor het klompenatelier, bedacht Dijkman een constructie van panelen en een aluminium frame. "Zo werd het werk demontabel", legt Dijkman uit. 

17.500 klompjes nodig

Nu, een kleine tien jaar later, begint Dijkman aan zijn volgende megaklus: het Melkmeisje van Vermeer. Dit werk wordt iets kleiner dan de Nachtwacht. "Ik heb zo'n 17.500 klompjes nodig, het mozaïek wordt 3,24 meter hoog en 2,70 meter breed. 
Dijkman zoekt, net als bij zijn vorige project, ook nu weer hulp van vrijwilligers. "Ik zoek mensen die enthousiast zijn en een klompje willen schilderen. Maar geen mensen die even snel een klompje afraffelen, ik wil wel graag kwaliteit hebben natuurlijk."

Nachtwacht: drie jaar werk

Hoewel hij in totaal drie jaar aan de Nachtwacht werkte, hoopt hij het Melkmeisje sneller af te ronden: over ongeveer een jaar. Hij durft zelfs voorzichtig al over een volgend mozaïek-project te dromen. 
"Nijntje bijvoorbeeld, ik noem maar iets hoor. Of Johan Cruijff, of een ander icoon", bedenkt Dijkman. 

Salland promoten en toeristen trekken
Wat Dijkman met de verschillende mozaïeken voor ogen heeft? "Ik wil Salland promoten en natuurlijk ook mijn eigen bedrijf. Maar denk ook aan toerisme: als het in het westen overvol is, waarom halen we de toeristen dan niet hier naartoe? Deze mozaïeken zijn uniek, dus ze zouden een mooie trekpleister kunnen zijn."
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.