nieuws

Apothekers en thuiszorg werken samen: "Overal dezelfde medicijnzorg redt levens"

"Per jaar worden er zo'n 40.000 tot 50.000 mensen opgenomen in het ziekenhuis vanwege verkeerd medicijngebruik of medicijntoediening, soms met fatale afloop. Dat aantal proberen we omlaag te krijgen." Sijtze Blaauw is apotheker in Wijhe en is blij met het nieuwe eenduidige protocol voor medicijnen.
Van Hardenberg tot en met Wijhe gaan lokale apothekers, zorginstelling Het Zand, het ziekenhuis in Hardenberg en verschillende thuiszorgorganisaties vanaf vandaag via dezelfde werkwijze medicijnen voorschrijven en toedienen.

Veiligheid

"Tot voor kort had elke organisatie zijn eigen werkwijze, dat betekende soms fouten bij het toedienen van medicijnen bij cliënten, maar ook tijdsverlies voor thuiszorgmedewerkers doordat je steeds weer moet uitzoeken of uitleggen hoe bepaalde medicatie moet worden gebruikt."
Blaauw is een van de mede-ondertekenaars van het Geneesmiddel Distributie Protocol die geldt voor de streek Salland-Vechtdal. "Maar we nodigen van harte ook andere regio's uit om aan te haken. Hoe meer wordt gewerkt met één werkwijze, hoe beter."
De cliënten zullen er in eerste instantie niet veel van merken, hun eigen thuiszorgmedewerkers komen gewoon net als voorheen bij hen thuis. Wat wel moet veranderen is het aantal medicatiefouten, dat moet afnemen door de werkwijze.

Thuiszorg

Thuiszorgmedewerkers hebben vaak een groot werkgebied, en soms komen er verschillende mensen bij iemand thuis. Simone Prins is wijkverpleegkundige bij Carinova en juicht de nieuwe eenduidige werkwijze toe. "Als je geen discussies hebt over bepaalde medicijnen, voorkom je fouten. Fouten kunnen fataal zijn bij mensen met ernstig hartfalen. Stel dat je de medicatie niet goed toedient, dan kan dat grote gevolgen hebben."
Ook het uitleggen van de medicijnen die cliënten zelf innemen wordt makkelijker. "Zelfredzaamheid hebben wij hoog in het vaandel staan, nu kunnen wij als wijkverpleegkundigen de mensen ook duidelijker instructies geven. Ook een goede samenwerking dus tussen thuiszorg en cliënt."
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.