nieuws

Lokale omroep RegioFM Wierden trekt per 1 april de stekker eruit

Na 26 jaar trekt RegioFM, de lokale omroep van Wierden, de stekker uit haar uitzendingen. Dat gebeurt op 31 maart om precies 23:59 uur. De omroep heeft nog een schuld openstaan en kan het gat niet dichten.
De zender bracht bekende namen voort zoals Michiel Veenstra (3FM, nu KINK), Marc Adriani (directeur van Talpa radio), Sander Guis (voice-over) en Marcel Kuijer (programma directeur SBS en nu voice-over).
Voor dit jaar vroeg RegioFM een extra subsidie van 6.000 euro aan om de zender in de lucht te houden, maar die werd niet toegewezen. RegioFM voorzitter Fred Reinders: "Zonder deze subsidie kan ik het huishoudboekje niet op orde krijgen en ben ik genoodzaakt te stoppen", zegt hij met pijn in zijn hart.
Website van RegioFM uit de lucht
Website van RegioFM uit de lucht © RegioFM
Fotograaf: RegioFM Website van RegioFM uit de lucht

Streekomroep

Het einde kwam al snel in zicht doordat de vorming van een streekomroep met HOi (Hellendoorn), Radio 350 (Rijssen-Holten) en Hofstreek (Hof van Twente), mislukte. Voor RegioFM zou de streekomroep de redding zijn geweest.
Het doet Reinders, één van de oprichters, pijn dat de gemeente toen wel over de brug wilde komen met een zak geld en nu nul op het rekest geeft. "De gemeente Wierden zou namelijk voor zo'n 40.000 euro in de streekomroep stappen. Nu dat niet doorgaat willen ze plotseling helemaal niets meer geven", zegt Reinders.

Financiering

RegioFM kampt met schulden uit het verleden. Die ontstonden toen Caiway de rechten voor exploitatie van Ziggo overnam. De kosten voor het aanbieden van het signaal brachten extra kosten met zich mee.
Als één van de kleinste gemeentes mag RegioFM op een bijdrage van ongeveer 10.000 euro per jaar rekenen. Hiervan heeft de zender nu ongeveer de helft van de gemeente ontvangen. "Dat betekent dat wij de komende maanden niet verder kunnen draaien. Wij hebben het volledige bedrag van de gemeente nodig om verder te kunnen en een oplossing voor de toekomst te vinden", zegt Reinders.
Tot overmaat van ramp eist de gemeente dat, wanneer ze stoppen, het reeds gestorte deel van het geld teruggegeven wordt. Dat schiet RegioFM volledig in het verkeerde keelgat.

Doorstart

Reinders is zelf minder positief gestemd, maar een paar partijen willen met de gemeente om de tafel om te kijken of er mogelijkheden zijn voor een doorstart. "Het lijkt mij lastig, want er ligt nog een schuld. De gemeente wil die niet betalen. Ze zullen dus zelf geld mee moeten brengen", zegt Reinders.

Laatste uitzending

Het programma On Air van Michel de Boer en Dennis Gierveld gaat zondag de laatste uitzending zijn. Dat programma loopt van 20:00 uur tot 23:59:59 uur. Hierbij zullen ook vele gasten en oud-medewerkers aanwezig zijn.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.