MST

Europese primeur voor MST: nieuwe methode lokaliseren borsttumor

Ziekenhuis MST start vandaag als eerste ziekenhuis in Europa met het lokaliseren van borsttumoren met behulp van een nieuwe methode. Deze methode is voor patiënten veel comfortabeler en minder stressvol dan de huidige methode in het ziekenhuis in Enschede.
Een deel van de borsttumoren is niet goed te voelen. Dat is een probleem voor de chirurg, die bij een borstsparende operatie de positie van de tumor moet kunnen bepalen om deze te kunnen verwijderen.
Nu is het nog gebruikelijk om tumoren in de borst met behulp van een metalen draad of met een radioactieve jodiumzaadje te markeren. Bij de nieuwe werkwijze wordt een chip die radiofrequente signalen afgeeft op de plek van de tumor ingebracht. De chirurg kan deze signalen met een apparaatje oppikken en weet daardoor precies op welke plek er moet worden geopereerd.

Patiëntvriendelijker
Chirurg Anneriet Dassen en radioloog Margreet van der Schaaf zijn enthousiast over deze manier van lokaliseren. “Voor patiënten in ons ziekenhuis betekent het dat we de lokalisatie en de operatie niet meer op één dag hoeven te doen en dat ze geen draad meer in de borst krijgen. Dat is een stuk rustiger en patiëntvriendelijker", legt Dassen uit. 
"Het is natuurlijk al heel heftig als je te horen krijgt dat je borstkanker hebt." Van der Schaaf vult aan: "We doen er alles aan om de patiënt hierin zo goed mogelijk te begeleiden. Daarnaast komt er bij deze nieuwe methode geen radioactieve straling vrij’."
Niet alleen voor de patiënt heeft deze methode voordelen; ook voor het ziekenhuis is het aantrekkelijk. Deze methode vraagt minder regelgeving omdat er geen radioactiviteit bij betrokken is. Dat scheelt enorm in tijd en dat levert uiteindelijk weer een kostenbesparing op.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.