College Deventer wil Speelgoedmuseum sluiten

Het Speelgoedmuseum in Deventer heeft zijn langste tijd gehad, als het aan burgemeester en wethouders ligt.

Het college van Deventer stelt aan de gemeenteraad voor om te stoppen met het museum in de huidige vorm, maar wel de collectie te bewaren. Die zou onderdeel kunnen worden van wisselende exposities op verschillende plekken in de stad, vormgegeven door Deventer Verhaal.

Petitie

Tegen de sluiting van het Speelgoedmuseum wordt al weken geprotesteerd in de vorm van een petitie. Die is inmiddels duizenden keren ondertekend. Directeur Garrelt Verhoeven van Deventer Verhaal zei eerder dat het Speelgoedmuseum juist van toegevoegde waarde is op het culturele aanbod in Deventer. Daarbij verwees hij onder meer naar de bijzondere collectie, de landelijke uitstraling en de goede bezoekerscijfers.

Het Speelgoedmuseum is al decennialang in Deventer te vinden. In de voorbije jaren werd er vaak gesproken over een nieuwe locatie voor het museum dat nu aan de Brink, dicht achter De Waag is gevestigd. Vanuit de stad wordt met regelmaat geroepen dat het museum een mooie plek zou moeten krijgen in de oude bibliotheek, ook aan De Brink.

Cultuurvisie

Het voorstel van B & W maakt onderdeel uit van de cultuurvisie Boeien en Bloeien 2019-2024, die vandaag in Deventer is gepresenteerd. Daarin staat onder meer ook dat het Burgerweeshuis nu niet wordt verbouwd, maar dat er wel groot onderhoud wordt gepleegd. Ook wordt voorgesteld dat het per jaar 50.000 euro erbij krijgt voor extra programma.

In de cultuurvisie legt B & W de nadruk op het brede culturele aanbod in Deventer en op het ontwikkelen van nieuwe programma's. De gemeenteraad van Deventer moet in de komende maanden een besluit over het voorstel nemen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
Deventer Cultuur Nieuws
Deel dit artikel: