Regio Enschede

Bestuurskundige over plan FC Twente: "Gaat raad niet akkoord, dan is faillissement alternatief"

De gemeenteraad van Enschede gaat akkoord met het schuldsaneringsplan voor FC Twente. Dat verwacht bestuurskundige Ivar Hageman van hogeschool Saxion. "De reden is simpel: als je niet gaat kwijtschelden, dan is een faillissement het alternatief."
Woensdag werd duidelijk dat de gemeente akkoord is gegaan met het plan. Hierbij scheldt Enschede FC Twente vijf miljoen euro schuld kwijt en wordt negen miljoen euro omgezet in een lening met een achtergesteld karakter. Dit houdt in dat de club pas later hoeft af te lossen en rente hoeft te betalen.

Beweging

Op maandag 8 april vergadert de gemeenteraad over het voorstel. Hageman verwacht geen problemen. "De raad zal er na een paar kritische vragen wel akkoord mee gaan. Als de gemeente geen beweging maakt, dan gaat de club failliet."
Volgens de bestuurskundige is het gebaar van Enschede een gevolg van de veertien miljoen euro, die door de Noabers en supporters bijeen is gebracht. "Daarmee liet de club zien dat ze een enorme inspanning hebben gedaan. De gemeente doet ook een beweging de goede kant op."
Tekst gaat verder onder video

'Andere argumenten'

Hageman stelt dat wanneer FC Twente een 'normaal' bedrijf zou zijn, faillissement al uitgesproken zou zijn. "Voor een voetbalclub gelden andere argumenten. Enschede staat mede door Twente op de kaart, Twente verbindt bedrijven en doet veel op maatschappelijk gebied."
De koploper van de Keuken Kampioen Divisie ziet, wanneer het plan wordt goedgekeurd, een groot deel van de miljoenenschuld verdampen. Hageman: "Vergelijkbaar met de begrotingen van concurrenten als Sparta en Go Ahead Eagles. Dat roept vraagtekens op."
Tekst gaat verder onder audio

Verlaging spelersbudget

Commissaris Koen Groeneveld heeft aangegeven dat, ook bij promotie, de begroting van achttien miljoen euro verlaagd gaat worden. "Een goed signaal", betoogt de bestuurskundige. "Een logische stap ook. Met een dergelijk budget speel je nog mee om plekken acht tot twaalf, wat ook de doelstelling dan zou worden."
De bestuurskundige betoogt tot slot dat FC Twente een voorbeeld zou moeten nemen aan Feyenoord. Die club had in 2009 een vergelijkbare miljoenenschuld. "Zij hebben ingezet op de jeugd en spelers vervolgens voor miljoenen verkocht. Dat geld is gebruikt om de schuld af te lossen. Dat zou Twente ook moeten doen."
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.