Deventer

Deventer en aannemer Hegeman willen schikken over filmtheater MIMIK

Filmtheater MIMIK in aanbouw
Filmtheater MIMIK in aanbouw © RTV Oost / Bart Kieft
Deventer en aannemer Hegeman willen een schikking over de extra kosten voor de nieuwbouw van MIMIK, voorheen De Viking. Het gaat om de verdeling van 4 miljoen euro aan extra kosten, waarmee de totale kosten van het project op ongeveer 20 miljoen euro komen.
Het college van burgemeester en wethouders stelt de gemeenteraad voor om met het schikkingsvoorstel akkoord te gaan. Belangrijk onderdeel van de schikking is een zogenoemde zekerheidsstelling van 260.000 euro.

Geen claims meer

De aannemer garandeert daarmee in het verdere bouwtraject af te zien van claims voor bijvoorbeeld meerwerk en bouwvertraging. De aannemer gaat ervan uit dat MIMIK dan over elf maanden is afgebouwd. De bouw van filmtheater MIMIK ligt sinds eind 2018 nagenoeg stil. Oorzaak: onenigheid over wie verantwoordelijk is voor welke extra kosten. 
Volgens B & W van Deventer is arbitrage in deze zaak niet de beste optie, omdat dan een ingewikkeld en langdurig juridisch traject volgt. Het scenario van stoppen is volgens B & W een kostbare zaak vanwege de vele kosten die al gemaakt zijn en de verplichtingen die al zijn aangegaan; bij elkaar zo'n 15 miljoen euro. Ook zal dan 5 miljoen euro subsidie aan de provincie moeten worden terugbetaald.

10 miljoen

Deventer is al jaren in de ban van de bouw van filmtheater De Viking. De aanvankelijk geraamde kosten van 10 miljoen zijn inmiddels ongeveer verdubbeld. Een raadsonderzoek maakte onder meer duidelijk dat Deventer in de toekomst bij dit soort grote financiële projecten een veel betere risico-inschatting moet maken.
De gemeenteraad neemt naar verwachting in april een besluit over het schikkingsvoorstel.
Verslaggever Bart Kieft met wethouder Rorink over akkoord filmtheater MIMIK
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.