nieuws

Schuldsaneringsplan FC Twente met gemengde gevoelens ontvangen in de raad

Stadhuis Enschede
Stadhuis Enschede © RTV Oost
In twee sessies buigt de gemeenteraad van Enschede zich begin april over het schuldsaneringsplan van FC Twente. Niemand in de Enschedese politiek wordt blij van de gang van zaken rond FC Twente, maar een meerderheid zal het plan wel halen. Toch zal de raad in ruil voor instemming met het plan wisselgeld willen zien. Verschillende partijen zullen hun wensen op tafel leggen.
"Ik schrok me het apezuur", omschrijft SP-raadslid Piet van Ek zijn gevoel toen hij de cijfers zag in het schuldsaneringsplan dat FC Twente heeft ingediend bij de gemeente. Omdat de inhoud van het plan vertrouwelijk is, mag van Ek geen details prijs geven, maar de cijfers laten volgens het raadslid van oppositiepartij SP zien hoe slecht de club er financieel voor staat.
Ik schrok me het apezuur.
Piet van Ek (SP)
Van Ek krijgt bijval van Marc Teutelink, fractievoorzitter van coalitiepartij Burger Belangen Enschede. "De club heeft er nog nooit zo slecht voor gestaan", stelt hij in een reactie. Teutelink wijst op de beslissing van ABN AMRO. De bank krijgt nog vijf miljoen euro van FC Twente, maar laat vier miljoen van dat bedrag vallen en neemt genoegen met een betaling van één miljoen euro door FC Twente. 
"Dat zegt iets over de risico-inschatting van de bank met betrekking tot FC Twente", aldus Teutelink. "Zonder een schuldsaneringsplan gaat FC Twente definitief failliet was de gedachte bij de bank", verklaart Teutelink de gedachtegang van de bank.
ABN AMRO oordeelde daarom dat één miljoen nog altijd beter is dan niks en nam haar verlies. Opvallend, omdat banken zich normaal gesproken bij - dreigende - faillissementen harder opstellen. 
Teutelink heeft een dubbel gevoel bij het plan dat er nu ligt. Hij is aan de ene kant blij dat er een overeenkomst is, waarbij ook een belangrijke rol is weggelegd voor ondernemers in de regio en ABN AMRO, maar de gemeente laat natuurlijk ook een flinke veer.
Vijf miljoen wordt kwijtgescholden en negen miljoen van de lening die overblijft wordt achtergesteld. Voor FC Twente heeft dat als voordeel dat de club over dat deel van de lening geen rente en aflossing meer hoeft te betalen.
We sluiten wijkcentra in de stad, maar we helpen wel FC Twente.
Ayfer Koç (CDA)

Sociale domein

Die negen miljoen, daarvan ziet de gemeente niets meer terug is de stellige overtuiging van Van Ek. Ook Margriet Visser van EnschedeAnders denkt daar zo over. Ze heeft het gevoel dat de gemeente Enschede voor Sinterklaas heeft gespeeld richting FC Twente. Zij ziet liever dat Enschede meer investeert in bijvoorbeeld het sociale domein. 
Volgens Teutelink is dat een misvatting. "Er zijn stevige voorwaarden aan het achterstellen van die lening verbonden", aldus het raadslid. "Eén van die voorwaarden is dat FC Twente bij transferinkomsten eerst aflost op de achtergestelde lening." Pas daarna komen andere schuldeisers in beeld. 
En kom bij Teutelink niet aan met argumenten over het sociale domein. "Wij investeren jaarlijks veertien tot negentien miljoen euro in het sociale domein in Enschede. Dat is tien keer zoveel als in FC Twente."

Heel kritisch

Ayfer Koç, fractievoorzitter van oppositiepartij CDA, wil heel kritisch kijken naar het schuldsaneringsplan dat voorligt. Heel veel kan ze donderdag aan het begin van de middag nog niet zeggen, omdat ze nog moet overleggen met de fractie, maar ze belooft zich kritisch op te stellen. "Wanneer houdt het op? We sluiten wijkcentra in de stad, maar we gaan wel FC Twente helpen."
"De Noabers (groep investeerders, red.) stelden eerst: wij veertien miljoen, jullie veertien miljoen", zegt Piet van Ek van SP. Dat ging toen niet door, maar Van Ek ziet nu een vergelijkbare deal. "Vijf miljoen van de lening af en negen miljoen achtergesteld", telt hij op. "De Noabers hadden het college bij de ballen."
De gemeenteraad vergadert eerst op 1 april over het schuldsaneringsplan. Tijdens een commissievergadering kunnen de partijen met extra wensen komen die in het plan moeten worden opgenomen.
"Dat gaat dan om zaken die ten gunste komen van inwoners van de gemeente Enschede", stelt René Kreeft van de VVD. Kreeft legt zijn kaarten nog niet op tafel, maar te verwachten valt dat de VVD in ieder geval zal vragen om deelname van FC Twente in maatschappelijke projecten. 
Het meest opvallende voorstel zou van Burger Belangen Enschede kunnen komen. Die partij pleit al langer voor een verhuizing van het trainingscomplex van FC Twente naar Enschede en speelt met de gedachte om dat als wens in te brengen tijdens de beraadslagingen over het schuldsaneringsplan.
FC Twente is technisch failliet. Wat is dan vijf miljoen op het totaal.
Jasper Kerkwijk (D66)
Als het aan D66-raadslid Jasper Kerkwijk ligt, gaat een feest bij een eventueel kampioenschap van FC Twente niet te veel geld kosten.
Kerkwijk zou het raar vinden dat een club die net geholpen is door de gemeente een duur feest geeft, mocht FC Twente kampioen worden. Ook de gemeente Enschede zelf hoeft daarvoor niet in de buidel te tasten. Er is al genoeg gemeenschapsgeld naar de club gegaan, oordeelt Kerkwijk. "Niet iedereen in de gemeente Enschede is supporter van FC Twente."
Kerkwijk reageert nuchter op het schuldsaneringsplan dat nu voor ligt. "Het is zoals het is", oordeelt het raadslid die stelt dat zijn partij 'met frisse tegenzin' akkoord zal gaan met het plan. "FC Twente is technisch failliet. Wat is dan vijf miljoen euro op het totaal?" 

Vertrouwen waarmaken

Volgens Kerkwijk is het nu van belang dat er een 'stevig bestuur' komt bij FC Twente. Kerkwijk gaf in een eerdere vergadering over de situatie bij FC Twente aan vertrouwen te hebben in de mensen die nu proberen FC Twente weer op de rit te krijgen. "Dat vertrouwen moeten ze waarmaken."
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.