nieuws

Op zoek naar oorlogsverhalen tijdens WO2 Café: "Laatste kans om levende getuigen te horen"

"Het is zo'n beetje de laatste kans om nog levende getuigen te horen." Volgend jaar april viert Overijssel dat het 75 jaar geleden werd bevrijd van de Duitse bezetters. Vanaf maandag worden ruim twee weken lang verhalen en materialen uit de Tweede Wereldoorlog opgehaald tijdens de WO2 Café's. Namens RTV Oost is Bart Kieft bij die tour aanwezig.
rtvoost-menu-75jaarvrijheid-1-docu
"Het is feitelijk de opmaat naar volgend jaar, 75 jaar bevrijding. Dat gaat dan natuurlijk gevierd worden en in aanloop daar naartoe gaan we de provincie in." Tijdens de tour langs vijftien bibliotheken worden dus verhalen en spullen uit de Tweede Wereldoorlog verzameld. "Er is veel bekend, maar heel veel ook niet. Wij bieden de kans om met die verhalen te komen."

De kleine verhalen

Het gaat vooral om de kleine verhalen, waarvan mensen denken dat ze niet interessant zijn, vertelt Kieft. "Dat zijn juist de verhalen die we willen horen. Wat voor invloed heeft zo'n verhaal nu bijvoorbeeld nog op het dagelijks leven?" Ook kledingstukken, brieven, foto's en andere voorwerpen zijn van harte welkom. 
"Mensen komen met een verhaal of object en die worden vervolgens door oorlogsdeskundigen van het Historisch Centrum Overijssel op waarde geschat. Het kan zijn dat we voor RTV Oost dan een registratie maken, die later terug te zien en te horen zijn."
De tour doet de komende weken de volgende bibliotheken aan: 
Maandag 1 april: Kulturhus Haaksbergen
Dinsdag 2 april: Bibliotheek Enschede (centrum)
Woensdag 3 april: Bibliotheek Losser
Donderdag 4 april: Bibliotheek Almelo
Vrijdag 5 april: Bibliotheek Holten
Zaterdag 6 april: Bibliotheek Hardenberg
Maandag 8 april: Stadkamer Zwolle (centrum)
Dinsdag 9 april: Bibliotheek Nijverdal
Woensdag 10 april: Bibliotheek Deventer
Donderdag 11 april: Bibliotheek Ommen
Vrijdag 12 april: Bibliotheek Raalte
Zaterdag 13 april: Bibliotheek Steenwijk
Maandag 15 april: Bibliotheek Dalfsen
Dinsdag 16 april: Bibliotheek Wierden
Woensdag 17 april: Bibliotheek Stadskazerne Kampen
Alle dagen kunnen mensen het cafe bezoeken tussen 12:00 en 14:00 uur.
Het WO2 Café is de start van het lustrumprogramma 75 Jaar Vrijheid Overijssel, een initiatief van Platform WO2 Overijssel bestaande uit Memory Museum, Informatiecentrum Canadese Begraafplaats, Historisch Centrum Overijssel, Bevrijdingsfestival Overijssel, in samenwerking met RTV Oost. Het WO2 Café is een samenwerking van Historisch Centrum Overijssel, Rijnbrink, de Overijsselse bibliotheken en RTV Oost en wordt gefinancierd door Provincie Overijssel.
Wil je weten wat er in Overijssel gebeurt tijdens het lustrumjaar? Ga naar de vrijheidspagina voor dagelijkse updates of check Overijssel Viert Vrijheid voor evenementen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.